Baka sockerkaka med jäst – hur blir det?

30 min
Olika jäsmedel. Surdeg, jäst, bikarbonat, bakpulver och hjorthornssalt. Hur blir det om man byter? Varför har de hamnat i recepten? Vi bakar sockerkaka med jäst, och drömmar med bakpulver.

Upprinnelsen till programmet är ett mail från en lyssnare:

"Vad är historien bakom varje jäsmedel, och har de någon annan effekt än att jäsa upp bakverket? Går det att baka en vanlig sockerkaka på jäst?" skriver Melinda Carlsson.

Vi tar hjälp av Mia Öhrn, bagare, bakboksförfattare, matjournalist, som för sex år sen tog över redaktörsskapet för Sveriges mest sålda bok, Sju sorters kakor.

Hon bakar en sockerkaka på jäst.

- Det blev över förväntan, säger hon. Den får en speciell konsistens.

Mia testar också att baka drömmar, där hjorthornssaltet ersatts med bakpulver. Det visar sig att hjorthornsalt tillför nåt speciellt, som inte bakpulvret levererar.

Nedan hittar du receptet på Mias sockerkaka på jäst.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Massimo Ranieri - Tu Si Na Cosa Grande
    Album: Napoli A Modo Mio
    Bolag: Columbia
  • 10.26
    Massimo Ranieri - O' Marenariello
    Album: Napoli A Modo Mio
    Bolag: Columbia