Kronbruden av Ture Rangström

Här finns inget ljud
Följ med till 1860-talets Dalarna där soldatdottern Kersti och den rike mjölnarsonen Mats genomlider en plågsam kärlekshistoria. En opera baserad på Strindbergs pjäs.

Ture Rangström ägde en hel del förstautgåvor av August Strindbergs verk och i hans kvarlåtenskap fanns en samlingsvolym med pjäserna Svanevit, Ett drömspel och Kronbruden. Där kan man följa Rangströms arbete med att göra opera av pjäserna.

Operan Kronbruden var färdigorkestrerad 1916, fyra år efter Strindbergs död. Den lämnades till Stockholmsoperan för påsyn, men av någon anledning glömdes den bort och inte förrän 1919 var det dags för premiär. Och då i Tyskland! Först 1922 spelades operan i Stockholm.

Rangström har använt Strindbergs förlaga ganska fritt och djärvt nog strukit pjäsens två sista akter.

Handlingen i operan är förlagd till 1860-talets Dalarna. Kersti och Mats går igenom en plågsam kärlekshistoria, dels på grund av att deras släkter ligger i fejd med varandra, dels därför att Kersti i lönn fött ett barn med hjälp av Jordegumman. Tillslut fattar Kersti det desperata beslutet att döda barnet.

Libretto: August Strindberg.

I rollerna: Markus Pettersson, Elisabet Strid, Maria Streijffert, Karl Peter Eriksson, Caspar Engdahl, Katarina Karnéus, Åsa Thyllman, Mats Almgren, Ingemar Anderson, Hannah Körner, Frida Engström, My Wegnelius Jarlstedt, Philip Engström, Åke Zetterström, Mats Persson, Mattias Ermedahl och Ann-Kristin Jones.

Herrar ur Göteborgsoperans kör, Göteborgsoperans diskantkör, Göteborgsoperans orkester.
Dirigent: David Björkman.

Konsertant framförande 26 februari 2017, Göteborgsoperan.

Programledare: Per Lindqvist 
Producent: Urban Hägglund

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.02
    Markus Pettersson (ten), Elisabet Strid (sop), Maria Streijffert (alt), Karl Peter Eriksson (bar), Iwar Bergkwist (ten), Katarina Karnéus (mezz), Mats Almgren (bas), Ingemar Andersson (ten), Mia Ka... - Kronbruden
    Kompositör: Ture Rangström