Japanska traditionen boro i nytt ljus – tar tillvara på utslitna textilier

54 min
Det kvinnliga hantverket boro utvecklades i de fattiga delarna av norra Japan – som ett sätt att ta tillvara på slitna kläder i en tillvaro där inget fick gå till spillo. Nu visas tekniken i en ny utställning.

HELVETETS FEMTE KRETS

I Dantes femte krets finner vi de vredgade. Helveteseldarna färgar byggnaderna röda. Fredrik Wadström har följt Dantes nedstigning tillsammans med Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria, i denna tio avsnitt långa serie om mästerverket ”Den gudomliga komedin” av Dante Alighieri som dog för 700 år sedan.

JAPANSKA LAPPAR OCH TRASOR

På Östasiatiska museet i Stockholm visas en utställning om den japanska traditionen boro. Det rör sig om ett hantverksskickligt sätt att utnyttja varenda tygbit som kan återanvändas. Från början var det av nöd men i dag uppskattas denna konst för både det estetiska och det historiska. Katarina Wikars besökte utställningen.

OBS-ESSÄN: MACCHIAVELLI, SPAGHETTIWESTERN OCH MODERNT KONTORSLIV

Dagens Obs-essä är signerad Thomas Steinfeld, författare och journalist. Thomas Steinfeld söker spåren efter den italienske tänkaren Macchiavelli i sentida kulturarv och kontorslandskap.

ALI BOULALA, SKATEBOARDEN OCH ÄRREN

På Tribeca filmfestival i New York visas i år den svenska dokumentären ”The scars of Ali Boulala” av Max Eriksson. Ali Boulala var skateboardstjärnan från Stockholm vars liv tog en annan vändning efter en motorcykelolycka 2007. Björn Jansson har mött regissören.

ASAP ROCKYS SVERIGEBILD

På Tribeca visas också en ny dokumentär om ASAP Rockys månad på Kronobergshäktet i Stockholm efter en sommarnatt på stan 2019. Roger Wilson har sett filmen som visas endast en gång på festivalen.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Minna Grönfors
Producent Obs: Mårten Arndtzén

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.05
    Rage Against The Machine - Killing In The Name
    Album: Rage Against The Machine
    Kompositör: Rage Against The Machine
    Bolag: Epic