Orkidéfrossa på Gotland och fågelfrossa i Moldavien

95 min
Gotland är vårt artrikaste orkidélandskap, vi spanar in de blommande skönheterna. Vi besöker också gränsfloden Dnestr mellan Moldavien och Ukraina. Programledare Joacim Lindwall.

Gotland bjuder på orkidéfrossa såhär års. Fältreporter Lena Näslund sänder direkt från sydvästra Gotland och träffar Gun Ingmansson, aktuell med boken Gotlands orkidéer. Ön är Sveriges rikaste orkidélandskap med sina 40 olika arter eller underarter – en del är väldigt lösaktiga, så för att göra det lite svårare finns det också gott om hybrider. Allt från de som börjar blomma redan tidigt i maj, som Göknycklar till exempel till de som blommar sommaren ut. Orkidéerna lockar i sin tur mängder av botaniskt intresserade besökare till ön. Vi hoppas till exempel på de underbart doftande nattviolerna – om inte tranorna har slitit upp varenda en. Det är ett växande problem, som bekymrar Gun Ingmansson.

Vi besöker våtmarkerna kring floden Dnestr på gränsen mellan Moldavien och Ukraina, inte långt från Svarta havskusten. Naturövervakaren Nikolai Nastás berättar om det rika livet längs floden för reporter Hjalmar Dahm. Området hyser många olika naturtyper och är väldigt rikt på fåglar. Sedan 2003 är 60 tusen hektar längs Dnestr skyddat av den internationella våtmarkskonventionen Ramsar. Utefter stränderna odlas potatis i den rika jorden och i våtmarkerna trivs hägrar, vadare och sångare.

Kan tornseglarna störa och till och med förstöra ladusvalornas häckning undrar en lyssnare efter noggranna iakttagelser vid ladusvalebon. Vi ringer upp lyssnaren och professor Susanne Åkesson vid Lunds Universitet och reder ut detta.

I veckans kråkvinkel funderar Helena Söderlundh på den ofrivilliga pandemi-pausen: är det som att likt en björn ha gått i ide, eller är det i själva verket mer som en puppa, en metamorfos som resulterar i en ny varelses födelse?

Programledare är Joacim Lindwall.