"Gimme Shelter" - filmen om den ödesmättade Altamontfestivalen 1969

9:27 min
Ludvig Josephson om "Gimme Shelter", dokumentärfilmen av Albert och David Maysles, som följer Rolling Stones under deras USA-turné 1969.

Under senhösten 1969 gjorde Rolling Stones en turné i USA. Bandet planerade en gratiskonsert på den amerikanska västkusten i början av december, tillsammans med flera av den tidens stora band. Det skulle bli en upprepning av framgången med Woodstockfestivalen i augusti samma år, ett Woodstock West. Med Rolling Stones som huvudattraktion, som skulle kröna dagen med ett framträdande efter solnedgången.

Dokumentärfilmarna, bröderna Albert och David Maysles, följde Stones USA-turné och filmen, "Gimme Shelter", skulle avslutas med den planerade friluftskonserten. Så blev det också men festivalen i Altamont blev ingen lycklig pendang till Woodstockfestivalen. Det mesta kom att gå fullkomligt fel.

I filmen följer vi förberedelserna inför eventet, medvetna om hur det slutar, medan de inblandade inte gör det. Själva vetskapen om den obönhörliga utvecklingen förvandlar vad som skulle bli en dokumentär till ett ödesdrama.

Musik som spelats i avsnittet

 • 02.56
  The Rolling Stones - Sympathy For The Devil
  Album: Gimme Shelter
 • 02.58
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music