Flyga business med EU:s utrikeschef: Andreas Liljeheden, Lissabon

3:20 min
Utrikeskrönikan 27 maj 2021.

Lissabon, torsdag.

Igår åkte jag hit till EU:s ordförandeland Portugal för att följa utrikesministrarnas möte.

Efter över ett år med corona är det fortfarande ovant att resa runt, särskilt med flyg. Och den här gången hade jag dessutom bokat business class vilket jag väldigt sällan gör, i stort sett aldrig.

Men den här gången gjorde jag det, helt enkelt för att de få businessbiljetter som var kvar var billigare än de andra vanliga biljetterna.

Så jag hamnar ovanligt långt fram i planet. Rad 2. Och när jag traskar på ser jag en äldre herre med bekant ansikte sitta på min rad. EU:s utrikeschef Josep Borrell. Som ska flyga ner till Lissabon för att leda mötet som jag ska rapportera om.

Jag tittar upp på metallraden under bagageutrymmet där sätenas bokstäver står utmarkerade. Ovanför Borrell står det DEF. Jag dubbelkollar på mitt boardingkort. F!

De två första raderna i planet, 12 säten, är fyllda med Borrells stab. Men det är jag som får platsen jämte utrikeschefen. Visserligen med ett säte emellan, men ändå.

Precis innan avfärd skickar jag upphetsad ett meddelande till en kollega som valt att stanna i Bryssel. Han föreslår att jag ska inleda en konversation om fotboll. Det är ju final i Europa League senare på kvällen. Spanska Villareal spelar och Borrell är ju spanjor, visserligen katalan, men visst borde han vara intresserad av matchen.

Ett sådant samtal skulle kanske kunna mjuka upp utrikeschefen så att jag sen, liksom som av en händelse, kan glida in på EU:s utrikespolitik. Och vem skulle inte vilja fråga Borrell vad som egentligen hände på det där katastrofala mötet med Rysslands utrikesminister för ett tag sedan.

På andra sidan gången jämte Borrell sitter dock en av hans talespersoner. Inte sällan brukar de fungera som en skyddande mur kring kommissionärerna. Jag är rätt säker på att hon skulle sätta stopp till alla försök att inleda en improviserad intervju eller ens ett samtal.

Borrell själv är dessutom djupt försjunken i sin surfplatta där han läser spanska nyheter om Kina. Därefter studerar han papper om konflikten i Gaza och bläddrar i slutsatstexterna från toppmötet dagen innan. Varpå han somnar.

Likt jag själv var han nog trött efter toppmötet som, som vanligt, höll på till en bra bit in på natten.

Det är inte direkt läge att väcka den ibland ganska barska 74-åringen. Det skulle i alla fall inte stärka mina chanser till en kommentar.

Sådana skrupler har dock inte flygvärdinnan som kommer med lunchen. Hon väcker glatt Borrell för att erbjuda räkcocktail, paj och mandelpudding med ingefära och citron.

Men sen, när två i kabinpersonalen rullar ut vagnen i gången igen för att samla in brickorna, ser jag min chans. För ett ögonblick bildar flygvärdinnorna och vagnen en mur mellan oss och staben och särskilt då den motande talespersonen. Det är bara jag och Borrell.

Ingen tid att förlora, jag hoppar fotbollen och går rakt på sak: Ursäkta herr Borrell, jag är svensk journalist. Vad förväntar du dig av mötet imorgon, fortsatta diskussioner om Belarus och Ryssland?

Nja, säger Borrell, finns det så mycket mer att säga om det. Det kom ju ett rätt starkt besked från toppmötet igår, tycker du inte det.

Mycket mer än så blir det inte. Han är inte pratsugen. I alla fall inte med mig. Den skyddande vagnen rullar vidare och Borrell fortsätter bläddra i sina papper.

Kanske skulle jag börjat prata fotboll trots allt.