Silver, skelettdelar och smycken – Elsa Peretti

55 min
Mjuk minimalisk design i silver, baserad på naturliga former - som ben och bönor, det var Elsa Perettis signum och gjorde henne till en av 1900-talets mest inflytelserika smyckesdesigners.

Elsa Peretti växte upp i en av Italiens rikaste familjer, men bröt med släkten för att kunna gå sin egen väg. Hon började sin bana som modell och anlände 1968 till New York. Där lärde hon känna en av tidens stora modeskapare - Halston, som hon tätt kom att arbeta med. Men Elsa Perettis sinne för stil sträckte sig långt bortom förmågan att bära upp kläder. Hon var själv en skapande person, med en helt egen och unik begåvning för smyckesdesign.

Efter att ha skapat en rad, nu klassiska, smycken blev hon anställd av den anrika  juveleraren Tiffany’s & Co. Lyxvaruhuset som ända sedan 1830-talet lyckats marknadsföra sig själva som en av de mest pålitliga platserna för flärd, tradition och kvalitet. Vi ringer upp gemmologen och specialisten på antika smycken Alyce Ketcher, för att titta närmare på Tiffany's historia.

Elsa Peretti avled tidigare i år, 80 år gammal. Men hennes design lever vidare, och även hon som person har fått en sorts revival genom att hon elegant porträtteras i den nya Netflix-serien Halston. En svensk skådespelare med stor erfarenhet av att gestalta just riktiga människor är Jonas Karlsson och vi frågar honom hur det går till när han tar sig an en verklig person.

En av Elsa Perettis stora inspirationskällor var den franskrumänska konstnären, och fotografen, Constantin Brancusi, som än idag sägs vara ”den moderna skulpturens fader”. Konstvetaren Ann-Sofi Noring, är en av många som drabbats av Brancusis värv och med henne närmar vi oss hans skulpturer.

Veckans gäst är Cecilia Andrén, smyckesspecialist på Bukowskis.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Al Hudson & The Partners - If You Feel Like Dancing
  Album: If You Feel Like Dancing
 • 10.11
  Marilyn Monroe - Diamonds Are a Girl's Best Friend
  Album: La dolce vita anniversary
  Bolag: Halidon
 • 10.21
  Henry Mancini & His Orchestra And Chorus - Breakfast at Tiffany's
  Album: Henry Mancini - L'Arte Dell' Orchestra
  Bolag: RCA Records Label
 • 10.25
  Tennyson - You
  Album: You
 • 10.29
  Adam Pålsson - Snurra Du Min Värld
  Album: Snurra Du Min Värld
 • 10.57
  Joséphine Baker - La conga blicoti
  Album: Joséphine Baker : Reine de la variété française
  Bolag: Les Chansonniers