Pessimisten blir aldrig besviken: Lubna El-Shanti, Stockholm

2:33 min
Utrikeskrönikan 7 juni 2021.

Stockholm, måndag.

Bara några minuter kvar av hockeyfinalen igår mellan Kanada och Finland. Finland leder med 2-1 och inget kan gå fel tänker jag.

– Vi får väl se, säger min finländska kompis.

Men, lägg av. Det här blir bra, klart Finland tar hem det, försöker jag. Men hon är inte lika entusiastisk.

Kanada kvitterar.

– Mm, säger min optimistiska vän.

Jag håller ändå fast vid mitt. Det är bara en olycka. Finland kommer vinna. Det tror inte hon och efter förlängning får hon rätt.

– Vad var det jag sa. Skönt att inte vara så besviken i alla fall. Kanske bra för finsk smittspridning trots att det inte blev guld, säger hon.

– Då kommer ingen spontanbada i Havis Amanda fontänen i Helsingfors och ingen kommer drälla runt på stan mitt i natten.

Det är inte första gången jag stöter på den finländska krassheten, att aldrig förvänta sig särskilt mycket, helst inget alls, att alltid underskatta och alltid vara redo för det värsta men aldrig utan humor.

Det finns till och med en stad för alla Finlands pessimister, Puolanka, en liten kommun i mittersta Finland som har den titeln av bland annat BBC. Kommunens slogan är ”mitää se hyvejää”, som ska betyda ungefär vad lönar det sig. Och på välkomstskylten till kommunen står det ”Välkommen till Puolanka, ännu hinner du vända om”.

Dessutom ordnas det här varje år pessimismdagar, för ortens alla pessimister.

En hel del ironi och humor bakom detta förstås men också lite allvar, Puolanka är i slutändan en ort med stor utflyttning och krympande befolkning, och det är inte säkert att en annan inställning eller förhållningssätt skulle ändra på den trenden.

Jag försöker efter ett tag muntra upp min kompis efter finalförlusten. Tänk på lördag, då spelar ju Finland sitt första europamästerskap i fotboll på herrsidan.

– Men seriöst, säger hon, världsettan Belgien, Ryssland och Danmark på hemmaplan i samma grupp. Hoppas kan man ju alltid men vi är nog långt ifrån.

– Men, hallå minns du Island? De klarade sig ju, fastän de hade oddsen emot sig.

– Räknar med massa stryk, får jag till svar.