Superreporter i förklädnad – Nellie Bly

55 min
Hennes namn var legendariskt, sålde tusentals tidningar och fick massor av unga kvinnor att drömma om att bli undersökande journalister – i förklädnad. Nellie Bly var helt enkelt en superstjärna.

I slutet av 1800-talet var hon en av USA:s i särklass mest kända journalister. Det som gjort Nellie Bly till ett namn på allas läppar var att hon, under förklädnad, lyckats avslöja grava missförhållanden inom mentalsjukvården. Det gjorde hon genom att helt enkelt lyckas bli inlagd som patient på ett ökänt mentalsjukhus. Inom den journalistiska metoden som vi kommit att kalla "wallraff" så räknas Nellie Bly som pionjär.

I en tid då kvinnliga journalister förväntades skriva snällt och menlöst om societeten, dess kläder och livsstil, så hade Nellie Bly långt högre ambitioner och det skulle komma att ta henne jorden runt - på endast 72 dagar dessutom. Hennes förtagande kom att bana väg för långt fler kvinnliga undersökande journalister. Initialt för så kallade "girl stunt reporters", mer om dem i veckans avsnitt.

Där vi även tittar närmare på hur kvinnliga journalister skildrats på film och i tv-serier. För sedan Nellie Blys tid har kvinnliga reportrar återkommande porträtterats, men långt från alltid på smickrande sätt.

Vi frågar oss också vilken betydelse kläderna kan ha för en journalist. För när det kommer till att snabbt lyckas ingjuta förtroende kan rätt plagg och attribut spela en avgörande roll. Dessutom grottar vi ner oss i bylinen, den del av tidningsartikeln som berättar vem som skrivit och eventuellt fotograferat. Bylinen har kommit att ofta inkludera ett foto på skribenten, bilder som på senare år har blivit allt större, och som dessutom skapat en hel del vånda för många journalister.

Veckans gäst är Anja Hirdman, professor i media och kommunikation vid Stockholms Universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Teenage Mutant Ninja Turtles - Teenage Mutant Ninja Turtles Cartoon Opening Theme
  Album: Teenage Mutant Ninja Turtles Cartoon Opening Theme
 • 10.11
  Daniel Giorgetti - The Hour
  Album: The Hour
 • 10.25
  Henry Mancini & His Orchestra - Lujon
  Album: Mr. Lucky + Mr. Lucky Goes Latin
  Bolag: RCA Victor
 • 10.49
  Petter - Så Klart - Instrumental
  Album: Så Klart - Instrumental