Varför är där ingen is till poolen? Cecilia Uddén, Kairo

3:35 min
Utrikeskrönika 11 juni 2021.

Här är Kairo, fredag.

Varför är där ingen is till poolen?

När jag ser bilden där asiatiska gästarbetare i Förenade Arabemiraten hivar ner meterlånga isblock i en privat simbassäng, är det svårt att inte tänka på Povel Ramel och låten "varför är där ingen is till punschen" där Povel Ramel beskriver hur Herr Patrik, efter en ansjovisrap blir arg som ett bi när kylen är tom och punschen är varm för att iskarln inte har kommit, Povel Ramels kanske mest samhällskritiska text, ja ni minns kanske hur Herr Patrik sen sätter sig i droskan och åker hem till den förbaskade iskarln för att lära honom en läxa. Där finner han i dunklet några barbenta magra glin som säger:
"Mor är i stan och tigger så en brödbit till kvällen vi får, far dog i kolera igår, förlåt oss, därför är där ingen is till punschen...." Detta hände sig på den goda tiden...

Men det var då, på den gamla goda tiden, när Moder Svea var en idyll. Idag är iskarln en asiatisk gästarbetare som kyler poolen åt sin arbetsgivare i gulfen.

Här i Kairo har det bara varit 42 grader varmt, men i Oman, Iran, Kuwait och Förenade Arabemiraten gick temperaturerna över 50 grader redan förra helgen. Rekordvarmt för att vara juni. Den värsta värmeböljan i historien vid den här tiden på året. Och för att nordbor ska förstå hur varmt det är, skrev meteorologen Mathew Cappucci pedagogiskt i tidningen Washington Post att färgkritor smälter vid 49 grader, asfalt mjuknar och järnvägsräls expanderar så att den spränger sina fästen.

Forskare har flera gånger antytt att Mellanöstern, i synnerhet området kring Gulfen, eller Persiska Viken, kan komma att bli obeboeligt om denna varma trend fortsätter. och att 37% av alla dödsfall till följd av värme, kunde hänföras till klimatförändringar och global uppvärmning i de 43 länder som studerats.

Klimatförnekare pekar på helt andra siffror och forskare tvistar medan mellanösternbor nöjer sig med att konstatera att det är skitvarmt. Men vissa saker vet vi - t.ex att vår tids Herr Patrik kan skydda sig mot värmen med is och luftkonditionering, till skillnad från miljoner egyptier som saknar nedkylningsmöjligheter i hemmet, eller miljoner gästarbetare i gulfen som fortsätter att bygga torn och arenor i omänsklig hetta.

Varför är där ingen is till poolen?

Iskarln dog av värmeslag igår.