Om den meningslösa frågan varför: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent

3:21 min
Utrikeskrönikan 14 juni 2021.

Stockholm, måndag.

– Sluta, en gång för alla, att ställa frågan VARFÖR, i alla fall här i Ryssland, sa den politiske analytikern Gleb Pavlovskij när jag pratade med honom för någon vecka sedan.

– För det är helt meningslöst.

Gleb Pavlovskij är något av en guru i rysk politisk analys. En politikteknolog, en politisk tekniker i spinndoktorernas högre skola. Verksam såväl under Boris Jeltsins som under Vladimir Putins tid som president. Fast de senaste tio åren portad från Kreml för en alltmer kritisk hållning.

När Gleb Pavlovskij talar lyssnar man, även om man inte alltid förstår vad han säger.

Ett par dagar tidigare pratade jag med en annan välinsatt person, Marina Litvinovitj, också hon med en bakgrund som rådgivare i Kreml. I dag människorättsförsvarare och oppositionspolitiker. Hon var inne på samma linje.

– Fråga aldrig efter logiken i rysk politik, sa hon. Det finns ingen logik. Det finns bara ett därför, ett måste, ett ”nado”, på ryska.

Kort efter att jag pratat med dem inträffade en sak som ändå fick också de mest luttrade inom den ryska politiska analysen att ställa den alltså meningslösa frågan ”varför?”

Det som hänt var att det internationella grävnätverket Bellingcat kommit med ännu ett uppseendeväckande avslöjande och den här gången handlade det inte om Aleksej Navalnyj eller någon annan oppositionspolitiker utan om poeten, författaren, satirikern och litteraturläraren Dmitrij Bykov. Visserligen en uttalad Putinkritiker, men i första hand en i Ryssland välkänd röst som reser landet runt och föreläser om allt från Karlsson på taket och Harry Potter till om den ryska litteraturens klassiker.

Nu kunde Bellingcat visa hur Dmitrij Bykov åtföljts på flera resor av personer ur den ryska säkerhetstjänsten FSB, samma personer som under flera år skuggat oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj land och rike runt. Så också till staden Tomsk i Sibirien där han förgiftades nästan till döds med nervgiftet Novitjok. Också poeten Dmitrij Bykov insjuknade mycket hastigt under en av sina, av säkerhetstjänsten skuggade resor, hamnade i koma men återvände några dagar senare till livet.

Varför? Här måste frågan ändå ställas. En teori som luftats den senaste veckan är att säkerhetstjänsten ”övade” på poeten Bykov. För att senare ge sig på andra. En fullständigt absurd teori. Kanske är det meningslöst att ställa varför-frågan eftersom svaret med största sannolikhet inte kommer bli något mer än en mer eller mindre kvalificerad gissning. Ett är ändå säkert. Att ingen ska känna sig helt och hållet säker. Och varför det då? Därför. Nado.