Ny dokumentär sätter ljus på prisade skådisens komplicerade liv: Roger Wilson, New York

3:25 min
Utrikeskrönika 16 juni 2021.

New York, onsdag.

Det sägs att Tribeca Film Festival har återuppfunnit sig själv i år. För när pandemirestriktionerna hotade festivalplanerna, så flyttade man helt enkelt de flesta visningarna utomhus, och blev i och med det den första nordamerikanska filmfestivalen med publik på plats sen pandemin började.

Men just den här junikvällen blåser det kallt från Hudson River under visningen av dokumentären om skådespelerskan Rita Moreno - som många nog känner till från filmen West Side Story. Efter filmen tar den 89-åriga huvudpersonen själv plats på scen för en frågestund med delar av teamet, och trots kylan så vecklar hon upp sin filt så att kvällens outfit i vinrött inte ska gå till spillo.

Det tar inte många sekunder innan Moreno tar över samtalet efter filmen. Bestämmer vilken fråga som är bättre lämpad för producenten snarare än regissören. Ber, typ, om ursäkt till den unga, lite rädda moderatorn, som hon just körde över, genom att fråga henne "Hatar du mig nu?", varpå hon sedan vänder sig till publiken: "Alltså, det här är ju en historia jag kan, trots allt".

Och nog känns det som om Rita Moreno haft ett och annat att säga till om när det gäller innehållet i filmen om sitt liv, också. Här finns hennes tydliga ställningstalande när det gäller rätten till abort. Och hennes aktivism inom medborgarrättsrörelsen på 60-talet. Och så den uppslitande kärleksrelationen med Marlon Brando.

Rita Moreno är en av de få som har en EGOT, och alltså belönats med en Emmy, en Grammy, en Oscar och en Tony. Rott hem priser för insatser på tv, skiva, film och på Broadway.
Men livet som ung latinoskådespelerska, född i Puerto Rico, vid debuten på 50-talet var inte helt okomplicerat. Känslan av att inte passa in blev inte mindre av att hon fick hoppa in i en rad icke-vita roller av olika slag.

Hon har spelat en ung polynesisk kvinna, men också Tuptim i musikalen Kungen och jag. Och flera gånger kvinnor ur den amerikanska ursprungsbefolkningen. Ofta den där typen av biroller som mest gick ut på att gå runt och vara olyckligt kär. Och ganska snart la hon sig till med en standardbrytning på engelskan som fick fungera oavsett varifrån rollfigurerna kom, enligt dokumentären. Ingen i Hollywood verkade bry sig.

Ja inte ens i rollen som Moreno Oscarsbelönades för, den puertoricanska Anita i West Side Story, hon som älskar livet i Amerika, så passade Rita som hon var. Hyn var för ljus, tyckte man, och sminkade henne mörkare.

Moreno, som senast var aktuell i tv-serien One day at a time, har fått kämpa även med sig själv. Så hon vill också slå ett slag för terapi i filmen. Rita Moreno berättar att hon än idag ibland hör den där tvivlande rösten inne i huvudet, den som säger "vad var det jag sa" när något går fel. Men idag, säger Moreno, är hon självsäker nog att säga till den där rösten att försvinna. Eller som hon själv uttrycker det den här kvällen:
Go to your room, bitch.