Släpp pressen och lägg dig raklång: Björn Djurberg, Peking

3:12 min
Utrikeskrönikan 17 juni 2021.

Här är Peking, torsdag.

Där jag på senaste följt debatten av en ny trend som bubblat upp under våren.
Det handlar om "Tang ping", att bokstavligen "lägga sig raklång" och släppa taget om alla krav och måsten.

Just den hårda konkurrensen i Kina är något som det finns stor frustration över.
Konkurrens på arbetsmarknaden. På bostadsmarknaden. I skolan och i det sociala livet.
Och "Tang ping" har blivit den senaste motreaktionen på all denna "Yali"; press, som många upplever.

Att bara lägga sig ner. Med armarna utsträckta. Och strunta i att prestera.
Som en användare på den kinesiska mikrobloggen Weibo skrev under hashtagen #Tangping": "Ju mer man gör, desto mer fel kan man göra, ju mindre man gör, desto mindre fel kan man göra, om man inte gör något alls, så gör man inga fel."
Men den här attityden har lett till debatt. Bland annat i media.

Vissa slog an en rätt förstående ton, om att det är en signal från unga människor, som bör tas på allvar. Andra försökte tona ner saken. Så som partitidningen Global Times som delvis avfärdade det hela som klagomål på nätet, som när det kommer till kritan bara är just det: Klagomål. Men några tycktes se det som ett hot.

En kommentar publicerad i tidningen Söderns Dagblad, till exempel, kallade "Tang ping" för en skam och liknande konceptet vid en "giftig kycklingsoppa."
"Endast ett liv av strävan kan kallas för ett lyckligt liv", skrev författaren i kommentaren som senare återpublicerades av den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Och här rörde debatten vid en av de vanligaste politiska flosklerna i Kina, nämligen att "lycka kommer från strävan." Något som även Kinas högsta ledare, Xi Jinping, sagt.
Och därför är det kanske inte konstigt i ett allt mer politiserat Kina, att konceptet att "Ligga raklång" kan ses som kontroversiellt.

Hashtagen "Tang ping" tycks till och med delvis censurerats på mikrobloggen Weibo.
För, om den unga generationen bara lägger sig ner, vem ska då förverkliga kommunistpartiets uttalade mål om "Den kinesiska nationens stora renässans."
Eller som en professor vid det prestigefyllda Qinghua-universitet skrev. "De som lägger sig raklånga, sviker inte bara sina egna föräldrar, utan även miljoner skattebetalare."


Men. Nu är det ju snart sommar.
Så, kanske kan vi lägga oss ner ändå. En stund i vilket fall.
Och för att citera en tidning i Shenzhen: "Det är okej att lägga sig ner ett tag. Bara man tänker ställa sig upp sedan."