"Mitt fel" att ormar och krokodiler körs in i datortomografen

46 min
En av de märkvärdigaste dagar Vetenskapspoddens Lena Nordlund haft på jobbet står hon och ser hur en svart mamba och små krokodiler körs i datortomograf på ett sjukhus, och sedan avlivas och obduceras. Och, får hon veta, det här är "hennes fel".

Hörselprofessorn som är med förklarar att orsaken att allt detta sker nu är ett tidigare avsnitt av Vetenskapspodden. Men att de avlivas är inte Lenas skuld. Bläckfiskar på rymdresa och björnar i skiktröntgen hör vi också mer om i dagens avsnitt.

Samtliga experiment och forskning som gjort att djuren hamnat på dessa ovanliga platser handlar om att de har någon egenskap som inte vi människor har och som vi vill lära av.

Till exempel har krokodiler hårceller i örat som kan nybildas vilket göra att de inte får sämre hörsel med åren, som vi. Det är det hörselforskaren Helge Rask-Andersen vill lära mer av.

Och björnar får inte benskörhet eller njurproblem, trots att de ligger orörliga större delen av året, och inte heller behöver kissa på den tiden. Därför intresserar sig medicinforskare på Karolinska Institutet för dem.