Gertrude Stein – en trendsättande butchflata

54 min
Den amerikanska författaren och kulturpersonligheten Gertrud Stein (1874-1946) var inte bara en kvinna som samlade på modern konst och skrev bästsäljaren Alice B Toklas självbiografi. Med sin säreget stolta stil med grovhuggen kropp, kortklippta hår och rejäla skor blev hon även en sorts prototyp för de lesbiska kvinnor som kallas för butchflator. Mer om hennes stil berättar vi i veckans STIL.

Gertrude Stein hade ett fast handslag och ett rungande skratt som beskrivits som ”en biffstek”. Det hände inte sällan att denna resliga kvinna förväxlades med en biskop, eller en kardinal. Pimpinett var Gertrude Stein inte, även om hon bar sidenfodrade kjolar av tweed, med djupa fickor som hon lät sy upp hos den franske modeskaparen Pierre Balmain. De var mycket goda vänner. Han sydde även kläder åt hennes käresta, Alice B Toklas som utseendemässigt var hennes motsats – hon var nätt och kort och älskade smycken, handskar och hattar med fjädrar. ”Båda bar kläder som skulle sett löjliga ut på andra än dem själva”, konstaterade Pierre Balmain.

Tillsammans utgjorde de onekligen ett omaka par, till ytan sett. Det hindrade, förstås, dem inte från att blixtförälskade i varandra en septemberdag i Paris, 1907. Efter en promenad i Luxembourgträdgården som avslutades med bakelser på ett café hängde de därefter ihop – dag och natt– i hela trettionio år, ända till Gertrude Steins död, 1946.

När de träffades hade Gertrude Stein redan börjat samla på konstverk av dåtidens nya talanger som Gaugin, Cézanne, Renoir och, inte minst Picasso, tillsammans med sin bror, Leo med vilken hon delade bostad.

De blev senare ovänner. Han flyttade ut, och in flyttade Alice B Toklas.

Tillsammans arrangerade de varje lördag en sorts salonger (inklusive ”en himmelsk bål som smakade rart och oskyldigt, men var rena knockouten”) i sitt hem på 27 rue de Fleurus, där mängder av moderna konstverk hängde tätt, tätt på väggarna. Hemmet har kallats för ”det var det första moderna museet för konst”.

Om en modern litterär salongen som idag finns på kaféet Copacabana vid Hornstull i Stockholm berättar Susanne Mobacker i programmet.

Vi får även höra den unge och begåvade Alex Darbo (som bland annat bloggar som dothedabo på sajten 2faced1) berätta om sina tankar om rapparen Mykki Blanco och hans sätt att bryta mot den machokultur som tidigare präglat rapmusiken. Vi har även besökt butiken Babeland i New York för att ta reda på hur man som kvinna kan skaffa sig en bula i brallan, utan att använda sig av hoprullade strumpor. ”Packing accessory”, kallas denna accessoar för.

Veckans gäst är Tiina Rosenberg, genusvetare och professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet.