När kriget inte kom – två nya böcker diskuterar Sverige under andra världskriget

45 min
Att Sverige aldrig deltog i andra världskriget, vilken betydelse har det haft för den svenska självbilden? Och har det resulterat i ett slags utanförskap som märks i både politik och kultur?

”Landet utanför: Sverige och kriget 1940-1942” av Henrik Berggren och ”Vi som inte var med i kriget” av Bengt Lindroth är två aktuella böcker som diskuterar Sverige och andra världskriget.

Hur präglade neutralitetspolitiken Sverige och vilka konsekvenser fick den på lång sikt, även många år efter krigsslutet? Bengt Lindroth, som är mångårig medarbetare på Sveriges radio, har som journalist bevakat Norden i decennier och i sin bok söker han bland annat svaren på varför Sverige så många gånger har valt andra vägar än de nordiska grannarna.

Henrik Berggrens "Landet utanför" ska bli en trilogi, där han skildrar Sverige under krigsåren. Henrik Berggren djupdyker i historien och skildrar de stor politisk skeendena, men med en blick på vardagsdetaljerna hela tiden. Tillsammans med de båda författarna nystar vi oss bakåt i historien, för att hitta trådarna som löper fram till Sverige idag.

Programledare: Gunnar Bolin