Är Lilla hjärtat en mullvad?

45 min
"Lilla hjärtat är inte en rasistisk stereotyp eftersom barn inte ser det så." Det menar barnkulturvetaren Margareta Rönnberg som i en ny bok hårt kritiserar höstens debatt om Stina Wirséns barnboksfigur. Hör henne diskutera med skribenten Oivvio Polite, som var tongivande i debatten. Dessutom: vem blir självmordsbombare? Vi pratar om filmen Guds hästar av Nabil Ayouch.

Debatterna om rasism har avlöst varandra den senaste tiden. En av dom mest intensiva var den om "Lilla hjärtat" i höstas, där kritikerna menade att Stina Wirséns barnboksfigur är rasistisk stereotyp.

Var debatten om Lilla hjärtat en lek för vuxna? Ingen frågade barnen vad de tyckte, och gör man det får man knappast svaret att Lilla hjärtat är en rasistisk stereotyp. Det menar barnkulturforskaren och filmvetaren Margareta Rönnberg som i nya boken - Lilla hjärtat är en mullvad! -Nä, en pengvin! går hårt åt höstens debatt och manar alla att låta barnen själva bestämma över sin kultur. Hon gästar programmet och debatterar med Oivvio Polite, som också han tar barnens perspektiv, när han beskriver Lilla hjärtat som en rasistisk stereotyp.

Vår reporter Jonatan Järbel undersöker den eviga frågan Vad är konst? med hjälp av tre gymnasieungdomar som flyttar in på Moderna Museet i ett försök att ringa in vad samtidskonsten är.

Dessutom har vi sett den marockanska filmen Guds hästar av Nabil Ayouch. I studion: Kulturradions Jenny Teleman och Margareta Svensson.

Programledare: Hannes Fossbo
Producent: Sofia Olsson