Den moderna alkoholisten

4:54 min
"Jag dricker vin till maten, tar en öl efter jobbet och festar till helgen, men alkoholmissbrukare nej det är jag inte!" Så resonerar många svenskar som dricker lite väl mycket alkohol, så mycket att de inte mår helt bra av det. Samtidigt skulle de aldrig söka sig till beroendevården. Många har en negativ bild av alkoholmottagningar och förknippar dem med att vara socialt utslagen och misslyckad som person. I ett nystartat projekt försöker man ändra på den bilden och vända sig till personer som är socialt väletablerade.

Sedan ett år tillbaka startade en alkoholmottagning vid Stureplan i Stockholm, hit kommer de som dricker mycket men inte definierar sig själva som missbrukare. Gensvaret har blivit stort och kön hit är lång. I dagens program diskuterar vi hur synen på alkohol och alkoholister ser ut idag jämfört med förr.

För Steve Malmström var alkoholen ett sätt att slappna av. Gradvis drack han mer och mer vin tills han började må dåligt av att vakna med huvudvärk. Han bestämde sig för att trappa ner. Idag är han medveten om sin konsumtion och tycker att han kan hålla den på en lagom nivå.

Gäster i studion är alkoholläkaren Sven Andreasson och Johan Edman, historiker och Pia Steensland, beroendeforskare.