Manfred Honeck dirigerar Tjajkovskijs Rokokovariationer, Dafgårds Slöjor och Bruckners fjärde symfoni

Här finns inget ljud
Sveriges Radios Symfoniorkester, under stjärndirigenten Manfred Honeck, ger denna kväll Slöjor av Jörgen Dafgård, Rokokovariationer av Peter Tjajkovskij med cellisten Truls Mørk som solist samt symfoni nr 4 av Anton Bruckner. En perfekt konsert för dig som älskar romantikens symfoniker men även är nyfiken på samtidens orkestermusik!

Från Berwaldhallens programtidning:

Orkesterstycket Slöjor är den svenske tonsättaren Jörgen Dafgårds genombrottsverk. Det uruppfördes av Sveriges Radios Symfoniorkester efter att år 2000 ha vunnit första pris i Berwaldhallens kompositionstävling och fick därpå snabbt internationell spridning. Dafgård har skrivit flera stora orkesterverk och körverk, samt en mängd kammarmusik. Den suggestiva titeln Slöjor leder tankarna till både nordiskt dimbeslöjad älvdans och fransk impressionism. Även om den tidiga modernismens klangvärld ligger nära till hands, så visar Slöjor prov på en stor musikalisk fantasi präglad av naturmystik och en rik klanglig färgpalett.

Den store romantikern Peter Tjajkovskij hyste en stark nostalgisk kärlek till 1700-talets musik. Den eleganta, klassicistiskt influerade stilen i Rokokovariationerna för cello och orkester är bland annat inspirerad av Mozart, som Tjajkovskij beundrade högt. Rokokovariationerna skrevs under vintern 1876–77 med hjälp av vännen och cellisten Wilhelm Fitzenhagen, som också tillägnades och uruppförde verket.

I några av de sju variationerna får cellon ge utlopp för hela sin lyriska kapacitet, medan andra har en mer virtuos karaktär. Rokokovariationerna är det närmaste Tjajokovskij kom en cellokonsert.

Många av Anton Bruckners symfonier finns i otaliga versioner, som resultat av åratal av omarbetningar. Detta har gjort det svårt att utröna Bruckners intentioner, och brukar beskrivas som det så kallade ”brucknerproblemet”. En av de trassligaste tillkomsthistorierna har Symfoni nr 4 Ess-dur, den kanske mest spelade och populära. Bruckner kallade symfonin ”den romantiska”; där finns hänvisningar till skog, jakt, riddare, fågelsång och dans – detta var det närmaste ett program han kom.

Bruckners musik beskrivs ofta som monumental och inspirerad av natur och tro, på vilket fjärde symfonin är ett bra exempel. Från första satsens typiska inledning med ett fjärran horntema stigandes ur ett klangmoln av stråkar leds vi genom ett rikt melodiskt flöde med alltifrån folkmusikaliska stämningar, drömska passager, mystik till ett rustikt jaktscherzo, och mynnar till slut i finalen, resans mål, där de tre föregående satserna kulminerar.

Den norske cellisten Truls Mørk är född i Bergen och betraktas som en av världens främsta cellister. Mørk fick sin första undervisning av fadern och vann tidigt i karriären flera tävlingar. Han har spelat med bland andra Berlinfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Staatskapelle Dresden samt London Philharmonic och har spelat in en stor mängd CD-skivor. Mørk är också en flitig kammarmusiker och spelar på en Domenico Montagnana-cello från 1723.
Den österrikiske dirigenten Manfred Honeck är välkänd för den svenska publiken bland annat tack vare sitt uppdrag som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester 2000–2006. Honeck, som gästat ett otal orkestrar i Europa och USA, är utbildad i Wien och var under lång tid verksam som violinist i Wienfilharmonikerna samt i Wiens statsoperaorkester. Nu är Honeck chefsdirigent vid Pittsburgh Symphony Orchestra, en tjänst han innehaft sedan 2008.

Text: Edward Klingspor

19:03-22:00 P2 Live: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
Solist: Truls Mörk, cello. Dirigent: Manfred Honeck.
a) Jörgen Dafgård: Slöjor.
b) Peter Tjajkovskij: Rokokovariationer
c) Musikaliskt intermezzo.
d) Anton Bruckner: Symfoni nr 4 Ess-dur. ”Den romantiska”.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Extramusik: Anton Bruckner: Tre motetter. Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Dirigent: Stefan Parkman.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.03
    Radiokören, EE:s kammarkör, Parkman - Virga Jesse till 12/4 2013
    Kompositör: Anton Bruckner
  • 21.54
    Radiokören, EE:s kammarkör, Parkman - Christus factus est till 12/4 2013
    Kompositör: Anton Bruckner