Konsthistoriens mesta modenördar –Manet, Monet och Renoir (och några impressionister till)

54 min
”Det senaste modet är absolut nödvändigt för måleriet. Det är det viktigaste av allt”. Det sade den franske konstnären Édouard Manet, 1881. Det var han inte ensam om att tycka. Det gjorde de flesta impressionister. Med sina penslar fångade de den moderna staden och dess mode på ett helt nytt sätt. I veckans STIL berättar vi mer om dessa föregångare till dagens streetstylebloggare.

Édouard Manet var långt ifrån ensam om att betrakta mode som något väsentligt under den andra halvan av 1800-talet. Den uppfattningen delade han med många av sina kollegor. Monet, Renoir, Degas, Tissot och Morisot är bara några av dem som excellerade i att måla kvinnor i klänningar i det allra senaste modet. De flesta fanns i Paris, som då etablerade sig som den modernaste staden i världen. Där fanns de bredaste boulevarderna, de största och flesta varuhusen – och det mesta modet. Massproduktion av kläder började då ta fart, modetidningar startade och mode blev vid denna tid något som alltfler plötsligt kunde ta del av. Kanske kan påstå att det var där– och då – som det moderna konsumtionssamhället lade i växeln, för att därefter rivstarta. Impressionisterna gav sig ut på stan bland människorna och producerade ett slags dåtidens ”snapshots” av det moderna stadslivet.

I veckans STIL berättar vi mer om impressionisternas syn på kläder.

Deras modeintresse är för övrigt också föremål för en stor och hyllad utställning som man just nu kan se på Metropolitan Museum of Art i New York – Impressionism, Fashion and Modernity (fram till den 27 maj, sedan fortsätter den till Chicago). Utställningen kopplar samman konstverk med kläder på ett konkret sätt genom att tavlorna visas tillsammans med de plagg, accessoarer och modetidningar som avbildats, och inspirerat. På utställningen kan man också se målningen ”Parisiskan” av Édouard Manet. Den hänger vanligtvis på Nationalmuseum i Stockholm. Om vem ”La Parisienne” egentligen var, och vad hon symboliserade (och gör än idag) får vi också höra. Vi berättar även om hur den kända franska skådespelerskan Sarah Bernhard använde sig av konstnären Alphonse Mucha i sin PR-verksamhet. Och så har vi träffat den svenska konstnären Aia Jüdes som använder sig av näver för att idka konsumtionskritik.

Veckans gäst är Veronica Hejdelind, konstvetare