I tiden 1: Om att skapa nationell identitet, Bernard Porter, Alejandro Leiva Wenger och ÄGD

29 min
Kulturradions nya serie "I tiden" tittar närmare på kulturens besatthet av historia. I den första delen undrar vi hur viktig historien är för att skapa en nationell identitet.

Karsten Thurfjell har mött personerna bakom konstprojektet ÄGD som vill förändra och förnya vår syn på begreppet hembygd. Hör konstnärerna Anna Stina Erlandsson, Christina Göthesson och Sveriges Hembygdsförbunds generalsekreterare Jan Nordwall om varför de tycker att det är dags att omdefiniera tankarna kring hembygd och diskutera vad som ryms i begreppet vi.

Visst kan vi lära oss av historien, men bör vi skämmas eller vara stolta över den. Nej, vi kan varken ta på oss skulden och äran av en nations historia, säger den brittiske historiken Bernard Porter. Han anser att det är omöjligt att definiera en brittisk identitet idag. Fredrik Wadström har mött honom.

Och så ringer vi upp författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wenger och ställer frågan varför "vem är du?" är så central i den svenska kulturdebatten.
Han är för övrigt aktuell med den nyskrivna novellen Bakom som sänds här i P1 den 19 april 2013 kl 11.35, repris lördag kl 19.35.


Programledare: Fredrik Wadström

Producent: Marie Liljedahl