Jag sa upp mig - för att överleva

30 min
Den sista februari sa överläkaren Stefan Branth upp sig från Enköpings lasarett efter mer än 20 år inom akutvården.-Det känns sorgligt. Och jag har dåligt samvete. Men arbetsglädjen hade försvunnit och jag orkade inte längre se hur vi tvingades göra fel saker och hur patienterna kom i kläm.


Stefan Branth är känd bl a från TV3-serierna ”Sjukhuset" och ”Diagnos okänd” och han har vigt sitt liv åt jobbet. Dom senaste åren har han också engagerat sig mer och mer i den kris som han menar att sjukvården befinner sig i.

I höstas fick Stefan Branth utmärkelsen ”Årets visslare” för att han larmat om överbeläggningar och missförhållanden på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett pris som han är stolt och glad över och som visar att det finns stöd för hans tankar om att nånting inom sjukvården har gått väldigt fel, säger han.

2011 lämnade Stefan Branth Akademiska sjukhuset och trodde att det skulle bli bättre på det mindre lasarettet i Enköping. Men nu har han alltså sagt upp sig även från den tjänsten.

Frustrationen över att han allt oftare tvingades be patienterna och deras anhöriga om ursäkt blev för stor.

-Jag är en sån som egentligen aldrig ger upp. Men nu känns det som om jag ändå har gjort det.   

Möt läkaren Stefan Branth i ett samtal med Anna-Brita Lindqvist i Tendens tema ” När sjukvårdspersonalen får nog”