Irving Penn –konsten att förhöja kosmetik till kultur (och göra den kommersiell, dessutom)

55 min
Kosmetik var sannerligen inte allt som den amerikanske fotografen Irving Penn (1917-2009) ägnade sig åt, men när han väl gjorde det så lyckades han bättre än de flesta. Hans reklamfotografier för skönhetsmärket Clinique, där han satte produkter och inte någon person i fokus, banade väg för ett nytt sätt att skildra skönhet både inom reklam och redaktionellt. Likaså gjorde hans stillebenlika skönhetsbilder för amerikanska Vogue. Där jobbade han i över sextio år (han slutade när han var 90). Mer om honom, och hur man på bild visar upp skönhet och skönhetsprodukter idag, berättar vi i veckans program.

Irving Penn, som blev hela 92 år gammal, var en av 1900-talets allra mest inflytelserika fotografer vars verk idag är lika självklara på museer, som de till en början var i modetidningar. I synnerhet en modetidning – amerikanska Vogue. Han jobbade faktiskt för dem ända fram till 90 års ålder. Med nästan kirurgisk precision fotograferade han både människor och mode i miljöer kliniskt rena från onödig rekvisita. Med små, men exakta, medel förmådde Irving Penn att fånga essensen hos både personer och plagg – och produkter.

Han fotograferade mig inte, han röntgade mig”, som modeskaparen Alber Elbaz, på det franska modehuset Lanvin konstaterade.

I veckans program har vi besökt en av världens största samlare av Irving Penns fotografier, formgivaren och Art Directorn Lars Hall i Stockholm.

Tillsammans med fotografen Lennart Durehed startade han 1977 galleriet Camera Obscura i Gamla Stan, Sveriges första fotogalleri. Den första utställningen, den var med just Irving Penn. De hade goda kontakter. Lennart Durehed hade jobbat som Irving Penns assistent.

Vi får bland annat höra varför fotografiet Mouth for L’Oréal (från 1986), där ett par läppar är elegant nedkladdade med en palett av olika läppstift, är unikt.

Vi har också träffat Tom Penn, Irving Penns son, som bor i New York.

Han är ansvarig för alla Irving Penns fotografier, som alla är numrerade och signerade så att ingen i framtiden skulle kunna göra kopior.

Men familjebilderna hos familjen Penn blev inte många. Om det får vi höra.

Det stiliserade sätt som Irving Penn banade väg att fotografera skönhetsprodukter har i mångt och mycket hållit ställningen, men det finns också helt nya sätt att hantera beauty på idag, och i helt andra sammanhang än förr – på nätet. Stort är ett fenomen som ”You Tube makeup gurus” och skönhetsbloggare. En av de konstnärligt mest avancerade kallar sig för psychosandra. Egentligen heter hon Sandra Holmbom och återfinns i – Piteå. Dit har vi rest för att se efter vad hon håller på med. Och så har vi träffat en man som har fotograferat mer smink – framför allt fler sminkade män – än någon annan. Det är fotografen Mick Rock som befann sig mitt i glamrockens epicentrum under 1970-talet. Av en slump hamnade han på en spelning med David Bowie då han gestaltade Ziggy Stardust.

Han fotografier ledde inte bara till vänskap med honom, utan Mick Rock kom att lära känna de flesta rockmusiker under denna era – och tog många av de bilder som är förknippade med den. Iggy Pop på omslaget till Raw Power. Omslaget till Queen II, där killarna i Queen ser ut som manliga versioner av Marlene Dietrich med knotiga kindben. Och så var det Mick Rock som filmade videon till Life on Mars där Bowie visar vad blå ögonskugga kan göra för en man.