Att åldras som musiker - andra delen av två

43 min
Det andra programmet som fokuserar på dilemmat ”Att åldras som musiker”. Är det en smärtsam eller kanske rent av befriande process att bli äldre som fri musiker eller att pensioneras från t ex ett operahus? Här möter vi Ingrid Tobiasson, dramatisk mezzosopran, Ingemar Andersson, tenorsolist, och Kaya Åhlander, jazz- och vissångerska. Manus och produktion, Birgitta Tollan.

Ingrid Tobiasson, 62 år, är dramatisk mezzosopran och hovsångerska, vars favoritroll är Kundry i Wagners sista opera Parsifal. Efter nypremiären på Stockholmsoperan 2003 skrev Tony Lundman: ”Och Tobiasson är helt enkelt knäckande bra. Hon är kvällens stora vokala behållning.”

Ingrid Tobiasson började sjunga opera sent i livet. Innan arbetade hon i tio år som Dalcroze-pedagog och undervisade i dans, rörelser och avslappning. 30 år gammal tog hon sin första sånglektion. Efter utbildningen vid Operahögskolan i Stockholm debuterade Ingrid Tobiasson 1985 på Folkoperan som Amneris i Verdis Aida.

1988, 37 år gammal, anställdes hon på Kungliga operan. Andra viktiga roller blev Kundry, Ortrud, Fricka, Klytämnestra, Eboli, Suzuki, den äldre Christina i Gefors opera, Adalgisa, Elisabetta, Carmen, Omega i Börtz Backanterna och Portvakterskan i Ett drömspel av Lidholm.

Ur Recensioner: ”Ingrid Tobiasson är makalös som Amneris i Aida. -– Rösten sviktar aldrig!

Samt: ”Subtil och sublim är också kvällens grand old lady, Spader dam själv, Ingrid Tobiasson.”

Vidare: ”Kvällens höjdpunkt blev emellertid Ingrid Tobiassons utförande av Mahlers Kindertotenlieder. Tobiasson sjöng med sorgfylld inlevelse, och med öppenhet och klarhet i diktionen. Dessutom var hennes röstklang skön över hela registret, oavsett styrkegrad. En mogen tolkning som gjorde intryck.”

Samma månad hon fyllde 55 år blev Ingrid Tobiasson pensionerad från Stockholmsoperan. Året var 2006. Ingrid Tobiasson längtar efter att sjunga riktigt svåra roller. Men den tiden är passé, säger hon. Numera gästspelar Ingrid Tobiasson vid andra operahus och ger även konserter. Hon njuter av att kunna beröra människor med sin röst.

- Man vill gärna vara på Kungliga operan. Trots att jag varje år kommer tillbaka dit känner jag en viss sorg, erkänner Ingrid Tobiasson. Vad som är bra är att jag lärt känna min röst på ett annat sätt. Jag har blivit duktigare på att förvalta, inte bara använda, det jag har. Rösten är som ett bra vin som varit lovande länge, men nu börjar det bli riktigt gott!

Ingrid Tobiasson känner att hennes självbild har blivit annorlunda sedan hon blev pensionär. Hon har en tydligare yrkesroll nu.

- Som anställd vid operan var det mitt yrke att vara operasångerska, men nu ÄR jag operasångerska, kanske. Förr hade jag en hel stab till att hjälpa mig med att fördjupa mig i nytt material. Nu måste jag aktivt söka detta och märker att jag faktiskt kan själv. Det är ingen dålig känsla, berättar Ingrid Tobiasson.

Ingrid Tobiasson, Eliasson Artists Stockholm:

http://www.eliassonartists.com/index.php?option=com_content&view=article&id=212&Itemid=377

Ingrid Tobiasson, Stiftelsen Kungliga Teaters Solister:

http://www.operasolisterna.se/medlemmar/ingridtobiasson/cv.html


Tenoren Ingemar Anderson, 62 år, är äldst i ensemblen vid GöteborgsOperan, där han är solist sedan 1996 och har sjungit roller i ett flertal av operans uppsättningar. Ingemar Anderson har även gästat NorrlandsOperan och Malmö Opera. Senast gjorde han rollen som den gamle Kejsaren, prinsessan Turandots far, på Göteborgsoperan. Nu är Ingemar Anderson 62 år och enligt EU’s regler skall han pensioneras senast vid 67 år.

Vägen till operan var krokig. Som 13-åring sjöng Ingemar Anderson rock och spelade elgitarr med ett garageband. Han började sjunga i kör som 17-åring och arbetade under tio år på ett dagcenter för förståndshandikappade. Han fick tjänstledigt för studier på Musikfolkhögskola och sporrades där som 30-åring att söka till Musikhögskolan i Malmö. 35 år gammal kom Ingemar Anderson till kören vid Stora Teatern i Göteborg efter att ha sjungit i Norrlandsoperans kör.

- På Göteborgsoperan sjöng jag även Askungens elaka syster Tisbe och det var mycket intressant! Det var ingen dragshow. Jag gjorde det med allvar, en två meter lång Tisbe som vägde 107 kg, förklarar Ingemar Anderson. Jag lärde mig BH-greppet, hur jag skulle ta av mig yrkes-BH’n genom att korsa händerna och dra den över huvudet.

Ingemar Anderson tycker att han nu sjunger bättre än någonsin även om han, vid en instudering av rollen som den Stekta Svanen i Carmina Burana, märkte att han hade tappat sitt höga D.

- Min röst har mognat, men jag får jobba mer med stämbanden för att hålla igång dem. Som karaktärstenor behöver jag inte gå så högt som försteälskarna i operorna. Belmonte i Mozarts Enleveringen ur seraljen är den största roll jag gjort. Jag trivs med att sjunga småroller.

Ingemar Anderson har inte hunnit fundera så mycket på vad han skall göra efter pensioneringen, men han vill gärna sjunga i Göteborgsoperans kör och starta en gambaorkester som skall spela tonsättaren John Jenkins 1600-talsmusik. Mest oroar han sig för ekonomin, då han har två tonårsbarn.

- Men det löser sig nog, säger Ingemar Anderson och skrattar sitt bullrande skratt.

Ingemar Anderson, GöteborgsOperan:

http://sv.opera.se/om-oss/personal/portratt/ingemar-anderson/


Kaya Ålander, 67 år, är sedan trettio år professionell jazz- och vissångerska med rötter i proggen och musikgruppen Röda Bönor i Lund. Hon ger 110 - 150 konserter om året och har, förutom i Norden, framträtt i Spanien, Holland, Argentina, Finland och England. Hon rör sig hemtamt i flera genrer och musikstilar och uppträder ensam och med ensembler. Spelplatserna är festivaler, konserthus, långvård och kyrkor.

Sagt om Kaya:
”Kaya Ålander är en artist med stor utstrålning och en fantastisk röst. Kaya har aldrig ett dåligt gig. Med sin glimrande personlighet lyfter hon vardagen till en ny dimension.”

- Hela branschen är till för dem som är unga. Det finns en åldersfixering som är tydlig inom musikbranschen. En sångerska skall helst inte vara över 25-30 år. Hon skall vara ung, söt och smal, förklarar Kaya Ålander.

Att ständigt turnera och konsertera tar på kroppen. Sjukdom och förkylningar tar längre tid att kurera och Kaya Ålander släpar inte längre själv runt på sin sånganläggning såsom hon gjorde tidigare. I Gruppen Röda Bönor lärde hon sig att spela kontrabas, nu blir det mest komp på gitarr till sången.

- Jag tycker jag sjunger mycket bättre nu, jag är mer sann, och har bättre tillgång till djupet, till känslor, inom mig, berättar Kaya Ålander. Som ung tänker en inte på att de äldre bär alla sina åldrar, alltså har access till alla åldrar. Jag kan känna mig som en 5-åring likaväl som en 67-åring.

Kaya Ålanders röst är inte lika stryktålig som när hon var ung, och sjöng på gator och torg tills rösten försvann. Men hon sjunger idag lika starkt och med lägre, mer avspänd röst i ett brett register, eftersom hon har korta, breda stämband.

- Det är spännande att sjunga i ett lägre register. I jazz och med mikrofon blir det mer intimt. Jag är ingen kändis men publiken dyker ständigt upp ändå! Det är meningen att jag skall sjunga och jag kommer att göra det tills jag vinklar upp tofflorna och dör, säger Kaya Ålander, som i programmet sjunger egen musik till texter av Moa Martinsson, Karin Boye och Röda Bönor. Dessutom en jazzstandard.

Kaya Ålanders hemsida:

http://www.kayaalander.se

Kaya Ålander Blogspot:

http://kayaalander.blogspot.dk

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Jeanette Bjurling, Tua Åberg, Joachim Gustafsson, Karin Dornbusch, Dan Almgren, John Ehde, Marie Åström, Carl-Axel Dominique, Markus Leoson - Röstens Dotter
  Album: Hymns To The Night
  Kompositör: Tommie Haglund
  Bolag: PHONO SUECIA
 • 12.03
  Göteborgsoperans Orkester/Göteborgsoperans Kör/Ingebretsen, Kjell/Ingebäck, Karin/Erikson, Elisabeth/Hansen, Palle/Bergkwist, Iwar/Pernmyr, Sten/Lorentzson, Anders/Sandgren, Carolina/Ermedahl, Mattias - Il Viaggio A Reims
  Album: Gioachino Rossini. Resan Till Reims
  Kompositör: Rossini, Gioacchino
 • 12.06
  Kaya Ålander - Kärleksvisa
  Kompositör: Kaya Ålander
  Bolag: YTF
 • 12.15
  Winbergh, Gösta/Wahlund, Sten/Tobiasson, Ingrid/Appelgren, Curt/Wallström, Tord/Carlsen, Svein/Stregård, Lennart/Blomqvist, Björn/Sjöström, Anita/Peterson, Carina/Qvale, Ulrik/Strömberg, Jan/Leidland, - Parsifal
  Album: Parsifal Av Richard Wagner. - Presentatör: Boel Ad
  Kompositör: Wagner, Richard
 • 12.17
  Ingrid Tobiasson, Stockholms Kammarkör, Anders-Per Jonsson, Drottningholms Barockensemble - Mässa Bwv 232 H-Moll: Nr 24 (26), Agnus Dei
  Album: Sing Unto The Lord
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
  Bolag: PROPRIUS
 • 12.23
  Gävleborgs Symfoniorkester/Nerbe, Kerstin/Tobiasson, Ingrid - Don Carlo: Utdrag
  Album: Operakonsert
  Kompositör: Verdi, Giuseppe
 • 12.28
  Ingrid Tobiasson, Stockholmskvartetten - Karins Sånger
  Album: Vandring
  Kompositör: Jan Wallgren
  Bolag: NOSAG RECORDS
 • 12.32
  Göteborgsoperans Orkester Ingemar Anderson - Rucklarens Väg
  Kompositör: Igor Stravinskij
 • 12.38
  Kjell Ingebretsen Göteborgsoperans Orkester Göteborgsoperans Kör Ingemar Anderson - Askungen
  Kompositör: Gioacchino Rossini
 • 12.41
  Simone Eckert - Stycke För Viola Da Gamba Solo A-Dur
  Album: Fantasy Suites
  Kompositör: John Jenkins
  Bolag: PHOENIX EDITION
 • 12.44
  Gbgoperans Kör O Ork/Dir: O Henzold/Regi: Chr Loy/Pres: P Lundberg - Operans Arabella Akt 1
  Kompositör: Richard Strauss
 • 12.47
  Röda Bönor - Johanna
  Album: Repris
  Kompositör: Kaya Ålander
  Bolag: MNW
 • 12.50
  Kaya Ålander, Kjell Westling - Önskan
  Album: Kaya
  Kompositör: Ingalill Dunsö
  Bolag: YTF
 • 12.55
  Kaya Ålander, Kjell Westling - Med Nätternas Hjälp
  Album: Kaya
  Kompositör: Lluis Llach
  Bolag: YTF
 • 12.58
  Kaya Ålander Stefan Forssén Lars B Almkvist - What Are You Doing The Rest Of Your Life
  Kompositör: Michel Legrand