Crowdfunding finansierar ny forskning

20 min
De senaste åren har crowdfunding vuxit till ett jättefenomen. Det hela går ut på att presentera sitt projekt på en portal på nätet och sen kan privatpersoner donera pengar till projektet om de tycker att det är viktigt, intressant eller bara roligt. Allt från musikvideos till design av självlysande träd har sponsrats. Nu har även forskarvärlden fått upp ögonen för crowdfunding. I USA har flera forskningsprojekt kunnat dra in miljontals kronor i stöd från privatpersoner.

 Ofta uppmuntras givarna genom små fördelar som de erbjuds ju mer pengar de ger. Till exempel: för fem dollar får man ett signerat tackkort, för 20 dollar löpande uppdateringar om hur projektet framskrider och för 100 dollar får man en personlig inbjudan till invigningsfesten.

 Innebär då inte crowdfunding att statliga forskningsfinansiärer kan dra sig tillbaka och bli mindre aktiva, i takt med att allmänheten börjar finansiera viktig forskning? Nej, det tror inte Jessica Richman vars projekt drog in mer än två miljoner kronor. Hon anser att crowdsourcing snarare är ett sätt att få kontakt med allmänheten och förklara varför ens forskning är viktig och vad den går ut på.

I programmet hörs crowdfundingforskaren Robin Teigland på Handelshögskolan i Stockholm, skaparen av crowdfundingplattformen SciFundChallenge, Jai Ranganathan, samt Jessica Richman på det crowdfundade projektet uBiome.

Myndigheten för kulturanalys gav nyligen ut en rapport om crowdfunding som du hittar här: