Sveriges Radios Symfoniorkester uruppför Jörgen Dafgårds klarinettkonsert

Här finns inget ljud
Jörgen Dafgård är vårens tonsättare i Berwaldhallen. I konserten som vi får höra ikväll framför Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigerade av Christian Eggen, tre verk av Dafgård: Esprit, Sinfonia nr 1 samt en klarinettkonsert. Sistnämnda är ett uruppförande och klarinettisten Andreas Sundén är solist. P2 Live fortsätter därefter med pianomusik av Robert Schumann samt Giovanni Pierluighi da Palestrinas Missa brevis med Radiokören. Mycket nöje!

19:03-22:00 P2 Live: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
Solist: Andreas Sundén, klarinett. Dirigent: Christian Eggen.
Jörgen Dafgård:
a) Esprit.
b) Klarinettkonsert, uruppförande.
c) Musikaliskt intermezzo.
d) Sinfonia nr 1.
Konsert 4/5, Berwaldhallen. Sänds även på onsdag kl 10.30 i Klassisk förmiddag.

2. Pianorecital från Berwaldhallen.
a) Robert Schumann: Fyra stycken op 32. Emil Gilels, piano.
b) Robert Schumann: Symfoniska etyder op 13. Emil Gilels, piano. Konsert 1983, Berwaldhallen.

3. Giovanni Pierluighi da Palestrina: Missa brevis. Radiokören. Dirigent: Anders Öhrwall.

Lyssna på P2 Dokumentär om Jörgen Dafgård (från 19 maj 2013):

Från Berwaldhallens programtidning:

Vad handlar orkesterstycket Esprit om? En jakt? Klarinetten leder. Sedan tar flöjten över. Vem vinner? Esprit uruppfördes av Nordiska Kammarensemblen i Sundsvall 2012 och är en komposition för elva musiker. Det är första gången som den spelas i Berwaldhallen.

Sinfonia no 1 är något annat. Det är en symfoni som börjar nästan lite hotfullt. Stråkar som letar, som upprörs över något som smyger i klangernas kulisser, som protesterar och bråkar. När trumpeterna kommer in undrar man om de kommit för att stifta fred mellan de trilskande stråkarna – men snart sveps de också med i det alltmer komplexa tumultet. En flöjt tar sig ton och far ensam omkring i en tystad orkester, men snart är grälet i full gång igen.
Lite filmmusik är det nog som spökar i Jörgen Dafgårds musik. Kanske allra mest går tankarna till på Bernard Herrmann, Hitchcocks favoritkompositör, och hans både vackra och oroande hav av otillfredsställda stråkar och vilsna och upproriska blåsinstrument. Dafgårds Sinfonia no 1 uruppfördes också i Sundsvall, år 2004 av Nordiska Kammarorkestern under ledning av Christian Lindberg.

Så blir det uruppförande av Jörgen Dafgårds Clarinet Concerto. En caprivistelse har inspirerat tonsättaren till verket men också till de olika elementen jord, vatten och luft. Konserten är komponerad på uppdrag av Sveriges Radios Symfoniorkester. Jag har inte hört något av den ännu men det finns några ytterligare ledtrådar: tonsättaren är helt uppenbart förtjust i klarinetter och han tycker om filmmusik.

Själv jämför Dafgård sitt komponerande med hur en författare arbetar. Precis som en deckarförfattare jobbar han med ett slags spänningsmakeri i musiken. De olika stämmorna och instrumenten beter sig som olika karaktärer i en berättelse, roller som kämpar om att få fullfölja sin bana genom den klangfyllda dramaturgin.

Kvällens solist är stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Andreas Sundén började spela klarinett som sjuåring hemma i Åmål. Efter studier på Ingesunds Musikhögskola for han till Oslo och tog examen vid Norges Musikkhøgskole 2001. Sedan dess har han haft en lysande karriär som tagit honom till bland annat Italien, England, USA och Holland där han varit anställd som soloklarinettist vid den prestigefyllda Concertgebouw Orchestra i Amsterdam.

Christian Eggen är en av Norges stora samtida musikprofiler. Han började sin bana som konsertpianist, särskilt hyllad för sina tolkningar av Mozart, Chopin och Carl Nielsen. Som kompositör har han skrivit en ovanlig bred repertoar av musik inspirerad av allt från Kafka, film och jazz. Som dirigent har han särskilt intresserat sig för samtida musik och dirigerat verk av bland andra John Cage, Witold Lutosławski, Tan Dun och Magnus Lindberg.

Text: Mikaela Kindblom

Läs Carlhåkan Larséns

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.09
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Christian Eggen - Esprit.
  Kompositör: Jörgen Dafgård
 • 19.37
  Andreas Sundén Klarinett, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Christian Eggen - Klarinettkonsert, Uruppförande.
  Kompositör: Jörgen Dafgård
 • 20.32
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Christian Eggen - Sinfonia Nr 1.
  Kompositör: Jörgen Dafgård
 • 20.58
  Emil Gilels Piano - Fyra Stycken Op 32.
  Kompositör: Robert Schumann
 • 21.12
  Emil Gilels Piano - Symfoniska Etyder Op 13
  Kompositör: Robert Schumann
 • 21.40
  Radiokören, Dirigent Anders Öhrwall - Missa Brevis.
  Kompositör: Giovanni Pierluighi Da Palestrina