Samtalet: Stadens hemliga rum

28 min
För gatukonstnären Erik Vestman är stadens mellanrum och skavanker någonting som sätter fantasin i rörelse. Han tycker att t ex Malmö har för bråttom på sin väg mot framtiden och riskerar att bli en stad utan minnen.

När Erik Vestman och kollegan Nils Petter Löfstedt för några år sedan hittade ett tomrum under en industripir i närheten av Öresundsbron kunde de inte låta bli att börja gräva, bygga och inreda – en slags installation som i början gjordes i största hemlighet.

- Jag tänkte direkt att det här är ju perfekt för att bygga någonting, säger Erik Vestman vars arbete med det rummet under piren så småningom blev en film i samarbete med Nils Petter. http://thepier.se/

Uppvuxen i en liten by i Tanzania och i Katmandu i Nepal har Erik Vestman en kanske lite annorlunda bild av vad en stad är och hur stadens invånare, var för sig och tillsammans, har rätt att prägla staden. Han tycker att t ex Malmö har för bråttom på sin väg mot framtiden och riskerar att bli en stad utan minnen.

- Det finns glömska och förträngning samtidigt som jag törstar efter historia, sammanhang och rötter, sådant som handlar om vad den här staden har varit, säger Erik Vestman i samtalet med Tendens reporter Lars Mogensen.