Det viktigaste jag lärt mig sen studenten

90 min
Den här veckan är det många som tar på sig studentmössan, korkar upp champagnen och för full hals sjunger "ååå den ljusnande framtid är vår" (eller "fy fan, vad vi är bra!") Vad har du för råd till de som går ut skolan? Utifrån dina erfarenheter, vad vill du säga till de som ger sig ut i vuxenlivet? Ikväll knåpar vi tillsammans ihop ett enda långt studenttal. Finns det något du önskar att du gjort? Eller låtit bli? Trodde du inte att du skulle klara av det där som du sen bara gjorde? Säg det du önskar att någon sagt till dig när du stod där med studentmössan på svaj. I Karlavagnen måndag är du välkommen att prata med Lena Nordlund och Christer Engqvist i Uppsala. 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Skicka gärna bilder. Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

Men vad är egentligen studenten? Jo, i uppslagsverket NE kan man läsa bland annat följande: 
"studentexamen, avgångsexamen från gymnasium. Studentexamen hade sitt ursprung i de avgångs- och inträdesprov som redan på 1600-talet var förutsättningen för övergång från gymnasium till universitet. År 1862 förlades studentexamen som slutexamen till läroverket, under åren 1878–1905 med benämningen mogenhetsexamen. Den bestod av skriftliga och muntliga prov vid slutet av gymnasiets sista ring."
1965 infördes den nya gymnasieskolan i Sverige, och den blev examensfri, enligt gamla mått mätt. Fram till 1968 fanns den gamla formen kvar.
I våra nordiska grannländer finns fortfarande studentexamen kvar.

Här
kan du också lyssna på vad olika kändisar, som till exempel Anton Abele gjorde efter studenten.