Borås, Borås – från präktig och tråkig textilstad, till progressiv och trendkänslig modemetropol?

54 min
Var det en slump att den amerikanska artisten Lady Gaga valde att bära en kreation skapad av en elev på Textilhögskolan i Borås? Eller är det något på gång i staden? I veckans STIL har vi rest västerut för att ta en titt på en stad som fått en nytändning och inte längre betraktas som präktig och tråkig, utan som progressiv och trendkänslig - i synnerhet inom ämnet ”textil”.

Det är förstås inte första gången som Borås gör sig bemärkt i modesammanhang, även om tyngdpunkten kanske har legat mer på ”textil” och ”kläder”, än trend och couture. Något Paris har Borås aldrig varit.  Men Borås har haft andra kvaliteter. En sedan länge välutvecklad textilindustri till exempel.  Man skulle kunna påstå att det är här som grunden till dagens svenska modefenomen lades – redan i mitten av 1800-talet. Det då som Borås började ta fart som textilindustristad med spinnerier, väverier och färgerier – och en aktiv handel med textilvaror som gett upphov till uttrycket ”knalle”, som fortfarande är överallt förekommande i Borås. I programmet berättar vi mer om Borås som modestad.

 

Just i år är det trettio år sedan Textilhögskolan i Borås blev en del av stadens Högskola och kommer till hösten att utgöra ett helt kvarter, en ny textil stadsdel, som man valt att kalla för ”Fashion Textile Center”. Förra veckan var det dags för årets kull av skolans studenter inom mode och textil att visa vad de lärt sig. Då var det examensutställning, och visning. Vi besökte skolan ett par dagar före den stora examensdagen. Det får vi höra mer om i programmet. Vi har också besökt ett av dagens allra mest snabbväxande företag inom mode i Sverige med miljardomsättning. Ett företag vars enorma huvudkontor – designat av arkitekten Gert Wingårdh–dominerar Borås stadsbild. Det är förstås Gina Tricot. Hur de tänker och jobbar får vi också höra.

Och så har vi rest till Japan och pratat med textilmakaren och tillika konstnären Reiko Sudo, grundare av märket Nuno. En innovatör när det kommer till att blanda högteknologi med urgamla japanska vävtraditioner.

Veckans gäst är Margareta Oudhuis, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås och en av författarna till boken Uthålligt företagande, om regionala förutsättningar och förhållningssätt.