Arabica en kaffesort under hot

20 min
Riskerar Etiopiens mest älskade kaffesort, den klimatkänsliga Arabican, på lång sikt, till år 2080, att utrotas? De som höjer ett varningens finger är forskare från ansedda Kew Gardens i London som studerat hur framtida klimatförändringar kan komma att slå på landets viktiga exportvara.

 Kaffe har odlats i Etiopien i mer än 1 000 år. Kina och Japan håller sig med teceremonier, Etiopien med kaffeceremonier. Legenden säger att historien tog sin början då en herde upptäckte att hans getter blev tossiga av att äta saftiga bär på en viss buske? Så han prövade dem själv och blev lika upprymd. Resten är historia. Idag odlas ett 30-tal arter kaffe i över 80 länder jorden runt. Den utan viktigaste arten är Arabica som ursprungligen kommer ifrån Etiopien. Där växer arten vilt i allt mer krympande skogar. En anledning till det är Etiopiens snabba befolkningstillväxt. Nyodlingar och skogsavverkning sker för att ge mat och bostäder över huvudet. Majoriteten av Etiopiens befolkning lever på landsbygden.

 Alla i programmet medverkande - kaffeforskaren Aaron Davies från berömda Kew Gardens i London, ekologen Kristoffer Hylander från Stockholms universitet och kaffeexperten Erik Rosendal från Stockholm - har arbetat och rest i Etiopien. I programmet belyser de frågan om klimatförändringar i Etiopien från sina olika utgångspunkter. Frågan är komplex och de scenarios som ligger till grund för resonemangen är förutsägelser och ingenting annat.