Surfing – en sport som smidigt följer tidens trendvågor?

54 min
Hipstersurfare, finns sådana, också? I säsongens sista STIL kastar vi oss ut i böljorna för att ta en titt på en aktivitet som fått en nytändning på senare tid - surfing. Och i dess svallvågor har förstås även modet seglat med. Liksom musiken. Mer om hur surfing har präglat kulturen genom åren berättar vi veckans program.

Det var på Hawaii som sporten surfing först uppmärksammades av en intresserad västvärld som storögt såg hur atletiskt byggda kroppar liksom stod på vattnets vågor, och surfade fram i snabb fart. En av de allra tidigaste att förundras över denna aktivitet var den brittiske kommendörkapten James Cook, som i slutet av 1700-talet blev den förste västerlänningen att ”upptäcka” Hawaii, tillsammans med sin besättning på 150 man. I början av 1900-talet hade surfing tagit sig till Kalifornien där den omfamnades, och omformades. Åtminstone fick där surfbrädorna sig en ny stil. De blev lättare, billigare och surfing spreds snabbt som en härlig fritidssysselsättning som passade perfekt i den framväxande ungdomskulturen som tog fart i just södra Kalifornien.

Filmer som skildrade ett soligt och bekymmersfritt liv på stränder fyllda av unga, brunbrända och blonda tonåringar blev grejen.

Musiken hakade på och ett band vid namn Beach Boys förstärkte budskapet genom solig musik med illustrativa texter som skönmålade denna nya ungdomskultur än mer. ”Om alla i USA hade ett hav så skulle alla ha blont hår och bära shorts och sandaler och surfa som i Kalifornien”, som Beach Boys sjunger i låten ”Surfin USA”, från 1963.

Hårdare var musikern Dick Dale som med sitt band The Del-Tones gjorde musik för ”riktiga” surfare. Hans hitlåt Miserlou från 1963 fick för övrigt en nytändning tack vare filmen Pulp Fiction, 1994. Dick Dale kan dessutom alla hårdrockfantaster skänka en tacksamhetens tanke. Det var hans som bidrog till att Fender skapade gitarrförstärkare som pallade hårdare tryck. I programmet berättar musikern Robert Johnson (som spelar i bandet Robert Johnson and Punchdrunks) mer om honom, och surfmusik. Vi har också tittat på filmer som speglat surflivet. Finns det någon surfare som inte sett filmen Point Break från 1991? Det var den Oscarsbelönade regissören Kathryn Bigelow genombrottsfilm där Keanu Reeves och Patrick Swayze kastar sig ut i vågorna. Mer om varför den filmen är så betydelsefull får vi också höra.

Vi har förstås även tittat in i garderoben hos surfare för att se hur deras stil egentligen har sett ut, och ser ut idag.

Veckans gäst är Peter Sahlberg, en av grundarna till Surfakademin