Unga brottslingar och trötta indiska studenter

25 min
Allt färre unga begår brott - men vet politikerna om det? Vetenskapsradion Forum Special om forskning och politik - och om när forskningen säger en sak och politikerna något annat. Och så träffar vi utarbetade indiska elitstudenter i Delhi.

Ungdomskriminaliteten är ett av många exempel på hur forskning och politik kan skilja sig åt. Vi möter kriminologiprofessor Felipe Estrada, som berättar om hur trenden att allt färre unga begår brott varit tydlig i forskningen sedan 90-talet. Ändå beskrivs ungdomskriminaliteten som ett problemområde med få ljusglimtar av samtliga riksdagspartier - och Kristdemokraterna, som profilerat sig i frågan, hävdar till och med att ungdomskriminaliteten ökar.

Caroline Szyber (KD) är partiets talesperson i rättsfrågor. Vi frågar henne om vilka källor hon baserar sin politik på - och hur viktiga forskningsresultat är i sammanhanget?

Och så har vår reporter Johan Bergendorff varit i Indien och träffat utarbetade studenter på ett av landets elituniversitet. Har Sverige något att lära av dessa utbildningsinstitutioner?

Producent och programledare är Therese Bergstedt.