Bibliotekarien

52 min
I november 2004 skakas Kungliga Biblioteket i Stockholm av ett avslöjande. En av institutionens specialister har stulit ur samlingarna. Böcker värda miljontals kronor är borta. Vem var han, mannen som i åratal förde kollegorna bakom ljuset?

Den 28 oktober 2003 kunde vara en helt vanlig onsdag på Kungliga biblioteket. Om det inte vore för ett mejl. Klockan elva minuter över fyra kommer det till låneavdelningen. Det är en förfrågan om en bok från 1857. Ett dyrbart bildverk om Mississippifloden.

Men boken finns inte på sin plats. Och registren tycks manipulerade för att dölja att boken är borta. Nu får rutinärendet en obehaglig vändning – en anställd kan ligga bakom. Men vem?

En hemlig spaningsgrupp bestående av tre kvinnliga bibliotekarier börjar diskret undersöka den okända gärningsmannens spår i register och magasin.

Dokumentären är gjord av Jesper Huor, som tidigare bl a jobbat som producent för God morgon världen och skrivit böckerna Sista resan till Phnom Penh och I väntan på talibanerna. Han har också gjort dokumentärerna Fallet Peter Mangs och Gåtan Göran Lindberg. 2009 fick Jesper Stora Radiopriset för Bibliotekarien.