Importerade bilar ofta skrot

55 min
Att importera en bil kan vara en god affär och handeln med just bilar från andra länder ökar i Sverige. Men bilarna kan i själva verket vara hopplockade skrotdelar efter stora naturkatastrofer i världen. Elfel, vattenskador, hopsvetsade chassin och kraftigt minskat värde är bara några av de negativa egenskaper som kan uppstå. Det är svårt att förstå att bilen som importerats från t.ex USA i själva verket är en skrotbil som fått ny identitet i Östeuropa. Nu rustar försäkringsbranschen mot bilbluffarna, men hur kan konsumenten skydda sig?

Inbrott påverkar priset på bostadsrätten mest

Hur du upplever det att gå ut efter mörkrets inbrott och vilken rädsla du har för att bli utsatt för våld, på verkar priset på din bostad. I alla fall om du bor i bostadsrätt. Det visar färsk forskning från KTH. Mats Wilhemsson från KTH:s centrum för bank och finans gästar Plånboken och berättar hur våldsbrott, vandalism och inbrott påverkar värdet på din bostad.

Från självförsörjning till shopaholics

Från 1970-talet och ett årtionde då konsumenterna reagerade starkt på slit-och-släng-samhället och i stället sökte kunskap och hållbarhet, fram till dagens shopaholics, handlar den sista delen i vår serie om konsumenthistoria.

Expertsvar

Hur fungerar det med bundna lån? Kan jag låsa upp dem, utan avgift? Den frågan med flera besvaras av Plånbokens expert Annika Creutzer