Överraskande godsaker i bersån

50 min
”Fredrik och hans fruntimmer”, brukar man kalla den vecka som börjar med den 18 juli, när Fredrik har namnsdag. Sedan följer en rad damer: Sara, Margareta (och Greta), Johanna, Magdalena (och Madeleine), Emma och Kristina. I veckans Meny får du träffa Helena Elm, som bjuder på nyskapande sötsaker till fem av damerna. Menys programledare Annica Triberg kompletterar med lite godsaker åt den sista i raden, samt lite tröst åt Fredrik. Helena Elm bor på Öland och henne möter man i bloggen Bara en kaka till, där Helena frikostigt delar med sig av både mat och desserter.

I programmet träffar du också skådespelaren Cecilia Forss, i sommar aktuell med utomhusteater i Kalmar, där hon spelar en bedårande fru i föreställningen ”Älskling, jag är visst gift”. Cecilia berättar både om barndomens älsklingsrätter samt om hur man bäst äter för att orka spela teater varje kväll.

Menys reporter Helena Strömblad har besökt en gård i Isgärde by på Öland där man odlar spelt, vårt ”urvete”.  Där tar ekobonden Susanne Eriksdotter emot och berättar om detta sädesslag med tusenåriga anor.

I veckans örtskola berättar Karin Fransson på Hotell Borgholm om mynta. Dessutom blir det firartips, för den som inte tycker att det är tillräckligt att fira alla fruntimmer som har namnsdag. Till exempel:
I Brasilien, Argentina och Uruguay firar man den 20 juli Vänskapens dag. Låt den dagen smitta av sig även på oss. Gillar du hockey fira Peter ”Foppa” Forsbergs 40-årsdag med en lakritspuck.