MISSIONERA MED SPORT

25 min
På Jamaica och i Ukraina sprids just nu svensk innebandy, ett av syftena är att förbättra livsvillkoren för människor som lever på marginalerna. I den amerikanska småstaden Rochester springer nunnor med barnhemsbarn som behöver bli av med ångest och aggressioner. Upploppet den här veckan handlar om att missionera med sport.

-Vi känner att gud har gett oss ett verktyg i löpningen. Med hjälp av löpningen kan vi lära barnen hur samhället fungerar, säger syster Maximilian på barnhemmet St Charles.
För utsatta barn i området är St Charles sista hoppet. Det är här man blir placerad om man inte fungerar i fosterhem och många av barnen har passerat flera fosterhem innan de hamnar hos nunnorna. Det var på veckomöte när syster Maximilian och de andra nunnorna diskuterade hur de skulle hantera barnens ilska som de kom att tänka på löpningen. Idag springer nunnorna och barnen sex dagar i veckan och arrangerar även ett årligt lopp.
-Löpning är spirituellt. På samma sätt som man inte vill springa en dag kan man känna att man inte vill hjälpa, men man måste fortsätta, säger syster Mary Agnes.
Sofia Hedström har besökt nunnorna i Rochester i delstaten New Hampshire och Anna Åkerlund har träffat eldsjälarna som exporterat innebandyn till Jamaica och Ukraina. 
-Det var en snabb billig och enkel sport. Jag förstod direkt att det skulle fungera på Jamaica, säger Jason Daye. 
Jason Daye har i många år varit volontärarbetare för en organisation som tar hand om ungdomar som har det tufft. Enligt honom är sport det mest effektiva sättet att hjälpa.

Upploppet är en sommarserie av producenterna Anna Åkerlund från Stil P1 och Sofia Hedström från Svenska Dagbladet. Förra sommaren handlade Upploppet om dom nya löparna, den här sommaren handlar serien om sport och kultur.