Jakten på intelligent liv i galaxen

20 min
På SETI Institute i Kalifornien ligger champagnen på kylning. Astronomen Jill Tarter har under trettiofem år letat efter tecken på intelligent liv ute i universum. Men hon är inte beredd att ge upp ännu. I alla tider så har vi människor undrat om vi är ensamma i världsrymden, och sedan sextiotalet så har även forskare försökt svara på frågan.

 SETI står för Serach for Extraterrestial Intelligence, alltså sökandet efter intelligens i universum. Runt om i världen ägnar sig mängder av forskare åt att leta efter intelligent liv. Men SETI Institute hör till ett av de största och mest välkända. Jill Tarter startade startade institutet för snart trettio år sen. Det ligger mitt i Silicon Valley, lite söder om San Fransisco och bara ett par stenkast från sökjätten Googles huvudkontor.

 Här är väggarna fyllda av bilder på stjärnor, planeter och galaxer, och ute i Kaliforniens öken har de en egen uppsättning teleskop som sveper över himlen i jakt på signaler efter utomjordiskt liv. På institutet huserar ett åttiotal forskare som alla på olika sätt letar efter tecken på liv någonstans utanför vår egen planet. De flesta av dem är astrobiologer, som letar efter tecken på allt liv, från bakterier till regnskogar.

 Men Jill Tarter och en grupp andra forskare här letar inte bara efter liv, utan efter intelligens, efter civilisationer och efter signaler som kommer från deras teknologi. För frågan om det finns andra civilisationer därute är faktiskt både viktig och grundläggande, säger astronomen Jill Tarter.