Urkult 2013

Här finns inget ljud
Urkult är utan tvekan en av de vänligaste festivalerna i Sverige. En folk- och världsmusikfest för alla åldrar och smaker. En mötesplats och inspirationskälla. Under tre dagar i början av augusti kommer världen till Näsåker och konserterna avlöser varandra på flera olika scener. Det bjuds på såväl avskalat och stillsamt som ösigt och vilt, på en av de vackraste platser som en festival kan utspela sig på. En naturlig amfiteater inramas av norra Sveriges tallskogar mot en bakgrund av Ångermanälvens mäktiga brus. P2 Live är givetvis på plats. Birgitta Sandberg, Ulf Gruvberg och Mats Einarsson presenterar direkt under lördagkvällen. Lyssna på konserter med Algot, April Verch Band, DagaDana, Daniel Lemma, Dawanggang, George Kilby Jr, Martha Mavroidi, Passione Taranta och Tetra! (Kanske inte nödvändigtvis i den ordningen...)

Information om artisterna, från Urkults hemsida:

Algot

Från byarna Gottne och Östansjö utanför Örnsköldsvik härstammar Algots två medlemmar. På fiol och cittern/bouzouki framförs mestadels egenkomponerade låtar, med stor inspiration från Ångermanlands folkmusiktradition. Här och där poppar det även upp inslag av metalriff, growl och postrock-effekter.

Med sitt tajta samspel och smittande spelglädje kammade duon år 2011 hem vinsten i Musik Direkts riksfinal. Som del av vinsten fick de delta i den internationella finalen av Imagien festival i Bryssel, vilken de också gick och vann. Sedan dess har de spelat flitigt och snabbt gjort sig ett namn på den svenska folkmusikscenen.

April Verch Band

April Verch har aldrig varit så bekväm i sin roll som folkmusiker, steppdansare, sångerska och låtskrivare som nu. Inne på sitt andra decennium som artist har hon lämnat alla tankar på krav och förväntningar bakom sig och spelar av sitt hjärtas lust den musik hon älskar mest. April började steppdansa när hon var 3 år, och tog sina första fiollektioner som 6-åring. Hon besitter en otrolig spelskicklighet, kanske inte så konstigt eftersom hon praktiskt taget föddes in i en värld av folkmusik och dans i sin hemregion Ottawa Valley (en smältdegel för fransk-keltiska musikinfluenser). Med fiol, banjo och bas tar April Verch Band oss med på en resa från kanadensiska sprudlande folktoner till appalachiska söderns lite mörkare melodier.

DagaDana

En trio från Polen och Ukraina som med sin mix av folkmusik, jazz och electronica skapar sitt eget unika språk. Deras humorfyllda konserter visar att det här är den sortens musik som gör både publik och utövare lyckliga. Med hjälp av varma sångröster och röstförvrängare, djärva ljudeffekter och barnleksaker som musikinstrument är DagaDanas ambition att överskölja lyssnaren med ljud som aldrig är tråkiga.

Daniel Lemma

”If I used to love you” - låten från soundtracket till Jalla! Jalla! innebar ett enormt genombrott för Daniel Lemma. Men den orsakade också hans karriärs största missförstånd. Det är i själva verket en annan amerikansk musiktradition som legat närmast hans hjärta hela tiden, nämligen folkmusiken... "Telescope" är titeln på det avskalade, nästan helt akustiska nya albumet. Lemma återvänder nu till den värld av folkmusik, country och blues som alltid varit hans främsta inspirationskälla.

Dawanggang

Dawanggang är en grupp som fått stor uppmärksamhet runtom i Europa. De representerar en ny generation unga musiker som inte jobbar åt den kinesiska staten utan är fristående. De kombinerar den rika och varierade kulturen från Kina med västerländsk rock, konstmusik och många andra genrer. Innehållet i musiken sträcker sig från när och fjärran, med inspiration från traditionella folksagor och episka känslor. Bandet är mer än en musikgrupp, deras föreställningar har inslag av video- och fotoprojektioner och strävar efter att genom etnisk och kulturell mångfald nå bortom olikheter och skapa nya musikaliska dimensioner.

George Kilby Jr

Alabama-födde George Kilby Jr rör sig fritt inom de breda fälten som är blues och alternativ country. Hans ambition är att skriva bra sånger med skönt gung - inte att till varje pris följa regler och "måsten" för hur folkmusik ska låta. Texterna går rakt på sak, utan att ursäkta sig för något.

Martha Mavroidi

"...extraordinär och underbar röst..."

"...ung och begåvad..."

Lovorden regnar över Martha Mavroidi från Grekland. Hon kom tidigt i kontakt med folkmusik från olika länder, tack vare att hennes far regelbundet tog hem och spelade låtar från sitt jobb som radioproducent. Idag hör hon till de absolut främsta folkmusikerna i Grekland. Du kan befinna dig i såväl Aten, Istanbul, Sofia som Manhattan - men sanningen är att med Mavroidi så är du på samtliga platser samtidigt.

Passione Taranta

En ny konstellation med tre skickliga musiker och en virvlande dansare som bjuder på det bästa av Tarantamusikens starkaste helande rytm, Pizzica. I antikens Grekland användes dessa rytmer till att sätta människor och profeter (pitizans) i trans under fester till guden Dionysos ära. I södra Italien har den använts i över 3000 år för att befria “besatta” kvinnor. Om du inte vill riskera att hamna i ett transartat tillstånd där kroppen, på ett alldeles magiskt vis, kopplas samman med jord och himmel tills dess att universums energier flödar genom dig. Låt då bli att lyssna på Passione Taranta!

Tetra

Stark vokalkvartett med många grenar och rötter.

”Hos oss är kaffet alltid på! Taket har flugit av och Einstein dansar med Gud.
 Ihopljugna sanningar, ultrahöga djup, sprakande färger, depression, fantasi och verklighet. Ingenting går fel som inte kan bli rätt, med vårt magiska Tetra-recept! Vi sjunger hits, pärlor, samt udda örhängen på många olika språk och ger dem vår alldeles egen Tetra-nyans, med trummor, stämmor, improvisation och dans!"

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  April Verch Band - The Midnight Serenade
  Kompositör: Trad
 • 19.09
  April Verch Band - Old Sport
  Kompositör: Trad
 • 19.14
  April Verch Band - Big Eyed Rabbit
  Kompositör: Trad
 • 19.18
  April Verch Band - Sandy River Belle
  Kompositör: Trad, April Verch
 • 19.26
  Tetra - Ezili
  Kompositör: Trad Från Haiti
 • 19.31
  Tetra - Memetis
  Kompositör: Trad Från Grekland
 • 19.35
  Tetra - Leyle
  Kompositör: Shamal Saib
 • 19.39
  Daniel Lemma, Henrik Cederblom, Martin Abrahamsson - Careless
  Kompositör: Daniel Lemma
 • 19.41
  Daniel Lemma, Henrik Cederblom, Martin Abrahamsson - Barber
  Kompositör: Daniel Lemma
 • 19.46
  Daniel Lemma, Henrik Cederblom, Martin Abrahamsson - The Swimming Song
  Kompositör: Loudon Wainwright
 • 19.50
  Daniel Lemma, Henrik Cederblom, Martin Abrahamsson - Candy Man
  Kompositör: Hurt Mississippi John
 • 19.54
  George Kilby Jr Band - Let The Melody Live On
  Kompositör: George Kilby Jr
 • 19.58
  George Kilby Jr Band - Come On Home
  Kompositör: George Kilby Jr
 • 20.03
  George Kilby Jr Band - Tumblin Out
  Kompositör: Coco Robicheaux
 • 20.12
  Algot - Mollys
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 20.17
  Algot - Edholm Nr 60
  Kompositör: Trad
 • 20.21
  Algot - 163 + Fat Freddy´s
  Kompositör: Mattias Mårtensson, Magdalena Eriksson
 • 20.30
  Dawanggang - Thin Bear
  Kompositör: Song Yu Zhe
 • 20.36
  Dawanggang - Meeting Two Wizards On The Mountain Road
  Kompositör: Song Yu Zhe
 • 20.51
  Passione Taranta - Fimmine Fimmine
  Kompositör: Corrado
 • 20.57
  Passione Taranta - La Manna De Lu Cielu
  Kompositör: Corrado
 • 21.01
  Passione Taranta - Kali Nifta
  Kompositör: Trad
 • 21.07
  Martha Mavroidi - Kopanitsadom
  Kompositör: Martha Mavroidi
 • 21.13
  Martha Mavroidi - Alexandra
  Kompositör: Martha Mavroidi
 • 21.16
  Martha Mavroidi - Alexandris-Ratsenista
  Kompositör: Trad
 • 21.25
  Hang Massive Feat Rising Appalachia - As It Is
  Kompositör: Danny Cudd, Markus Johansson
 • 21.35
  Hang Massive - Once Again
  Kompositör: Danny Cudd, Markus Johansson
 • 21.45
  Dagadana - Szumila Liszczyna
  Kompositör: Trad Från Ukraina
 • 21.51
  Dagadana - Roman
  Kompositör: Trad Från Ukraina