Tatueringsmani – en svensk och framgångsrik folkrörelse

54 min
Tatueringar finns idag överallt. På stranden. I staden. På landet. På flickvänner. På pojkvänner. På mammor och på pappor. Ja, tatueringar finns på morfäder och farmödrar och snart även på fan och hans moster också. I höstsäsongens första program tar vi en titt på detta fenomen som bara växer och växer och bokstavligen breder ut sig över allt fler och fler svenska kroppar. Frågan är - varför har det blivit så populärt?

I höstsäsongens första program har vi rest till Arbrå i Hälsingland. Där flagnar färgen från husen längs huvudgatan, Konsum har lagt ned och folk flyttar därifrån, som från många andra mindre orter i Sverige. Men här finns sedan en tid också en business som blomstrar och lockar långväga resenärer att ta sig hit för att spendera pengar – och det är tatueringssalongerna.

För idag är tatueringar långt ifrån något kontroversiellt, som det var tidigare. De är inte längre tydliga tecken på något utanförskap, eller att man har med en sjöman, kåkfarare eller biker att göra. Inte heller signalerar de längre att personen är en riktig rocker. Vem som helst kan idag se ut som Tommy Lee i Mötley Crüe 1987. Och gör det också.

Idag betraktas tatueringar som en modeaccessoar, tillgänglig för alla. Att gadda sig är idag ungefär lika laddat som att skaffa sig ett trendriktigt hipsterskägg, eller en märkesväska. Det vill säga, inte särskilt alls. Vilket bidrar till populariteten. För ju ofarligare, desto folkligare. Man skulle helt enkelt kunna påstå att den utbredda förekomsten av tatueringar – och inte bara i Sverige– är ett av de allra största modeskiftena som skett under senare år. Ja, kanske det största.

I programmet tar vi en titt på hur tatueringar – och de tatuerade –har betraktats i Europa och USA sedan fenomenet fick fart tack vare den unge tatuerade snyggingen Omiah från Tahiti, 1775. Justin Bieber och andra pojkbandsmedlemmar kan bara drömma om det intryck han lyckades göra på samtiden, och framtiden. Vi tar också upp tatueringar inom modevärlden och möter en man som har funderat på det här med att ångra, men inte vilja ändra, en tatuering.

Veckans gäst är Birgitta Svensson, professor i etnologi vid institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet. Hon är också författare till boken Tatuering, ett sinnligt äventyr.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Anne Laplantine - April
    Album: April
    Kompositör: Anne Laplantine