Harlemrenässansen – skapade banbrytande mode, musik och poesi femtio år före hip hop, twerking och Beyoncé

54 min
Harlem Renaissance, eller Harlemrenässansen, kallas den blomstrande period mellan 1919 och 1929 i Harlem, New York, som satte den svarta kulturen i USA på kartan tack vare en enorm kreativitet. Författare, musiker, konstnärer och intellektuella sökte sig hit för att både arbeta och partaja. Jazzklubbarna utgjorde en stark lockelse. Det var under den här eran som artister som Duke Ellington, Billie Holiday och Josephine Baker lade grunden till sina internationella karriärer. Här fanns, förstås, också en stark känsla för stil.

Det var också under Harlemrenässansen som grunden till den svarta medborgarrättsrörelsen lades och det tack vare att man här lyckades skapa en sorts fristad där man – för första gången efter slaveriets avskaffande 1865 – kunde tänka och testa olika sätt att förhålla sig till svart identitet, utan repressalier. På andra ställen i USA var lynchning inte ovanligt.

Men det var inte politiska brandtal, eller aktivism, som man här använde sig av i första hand för att stärka sin ställning – utan kultur. Under Harlemrenässansen fanns en stark tro på att konsten var den nyckel som kunde öppna tidigare stänga dörrar. Fast alla hade förstås inte samma uppfattning om vad som var rätt sorts kultur. I programmet tar vi en titt på en litterär uppstickare som ägnade sig åt rafflande och angelägna ämnen som bögsex, prostitution och kärleksrelationer mellan svarta och vita. FIRE!! hette den tidskriften som idag betraktas som en viktig kulturell milstolpe. I den medverkade till exempel Langston Hughes, Zora Neale Hurston, Wallace Thurman, Aaron Douglas och Richard Bruce Nugent. Tidningens enda nummer trycks idag upp i nya kopior, och de få original som finns säljs på auktion för tusentals kronor.

Och så synar vi förstås kläderna i sömmarna, de var också viktiga för att markera stolthet och status. Att klä sig elegant – och ofta iögonfallande så – var ett effektivt sätt att karva ut en egen nisch. Ett sätt att subtilt signalera att: ”vi vet vad som gäller, men vi gör det på vårt sätt”. Harlem blev en guldgruva för dåtidens trendspanare som imponerat noterade hur män och kvinnor med förhållandevis små medel kunde skapa stora effekter. Om hur amerikanskt mode och modeller 1973 tog Frankrike med storm – bland annat med hjälp av modeskaparen Stephen Burrows – berättar vi också. Och så har vi besökt Glenn Miller Café i Stockholm där jazzklubbstraditionen upprätthålls. Där ges över 350 jazzkonserter om året.

Veckans gäster är Magnus Eriksson, litteratur- och musikkritiker och populärkulturjournalisten Fredrik Strage.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.23
  Owen Pallett, John Marshman, Jeremy Gara, Ed Reifel - Lewis Takes Action
  Album: Heartland
  Kompositör: Owen Pallett
  Bolag: Domino
 • 10.38
  Forest Swords - Rattling Cage
  Kompositör: Uppgift Saknas
 • 10.58
  Billie Holiday, Ray Ellis - I'm A Fool To Want You
  Album: Lady In Satin
  Kompositör: Joel Herron, Frank Sinatra, Jack Wolf
  Bolag: Columbia