Säkert sex

80 min
Idag är det klamydia-måndagen och vi vill prata med dig om säkert sex. Varje tid har sin könssjukdom men trots att vi är upplysta och välinformerade försvinner de inte. Varför? Hur tänker du kring att skydda dig? Hur väger du risken? Klamydia är just nu den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige, varje år får runt 40 000 personer klamydia och sen 1998 har det ökat jättemycket. Har du haft någon könssjukdom? Vågar du prata det? Vad fick det för konsekvenser? Har du fått ringa pinsamma samtal till de du haft sex med för att berätta att "nu är det så att jag fått...."? Hur tar du skydda-dig-snacket med tonåringen hemma? Har du tips till andra? I Karlavagnen måndag är du välkommen att prata med Lena Nordlund och Christer Engqvist i Uppsala. Ring i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

2012 fick 37 700 personer klamydia. De flesta av dem var mellan 15 och 29 år. Klamydia är alltså den vanligast sexuellt överförda infektionen i Sverige.
Sedan elva år tillbaka uppmärksammar Sveriges landsting klamydia genom en speciell dag. 

Varje år släpper Smittskyddsinstitutet statistik över utvecklingen av STI, alltså sexuellt överförda infektioner. De infektioner som ingår i smittskyddslagen är hiv, gonorré, klamydia, hepatit B och syfilis. De är alltså sjukdomar med anmälningsplikt.
Flera könssjukdomar ligger stadigt i statistiken år efter år. Men några av de som har ökat är bland annat gonorré och syfilis.
Gonorré är en ganska ovanlig sexuellt överförd infektion. Särskilt om man jämför med 1980-talet där flera tusen personer smittades varje år. Men sedan 1997 har sjukdomen börjat att öka igen. 2011 anmäldes 951 fall i Sverige i jämförelse med 842 stycken 2010.
Syfilis var förr en mycket vanlig könssjukdom men blev sedan en sjukdom som var i princip utrotad. Under 2000-talet har dock antalet smittade stigit, dock från väldigt låga nivåer.

Och det är inte bara i människornas värld som klamydian finns. Tidigare i år rapporterade DN att koalan är på väg att utrotas just på grund av klamydia. Så här skriver tidningen: 
"En av de vanligaste platserna att hitta koalor på i Australien nuförtiden är hos veterinären, skriver BBC News. Det går nämligen en epidemi av klamydia bland de små trädklättrarna. På många håll i landet är uppemot 90 procent av populationen smittad. Koalor som drabbas av klamydia löper stor risk att bli blinda och infertila. I vissa fall leder det till döden."

Du som vill veta mer om klamydia eller höra hur experterna tänker kring hur man ska skydda sig kan besöka vårt systerprogram Ligga med P3s hemsida här.

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.42
  Ulf Nilsson - Little By Little
  Album: Little By Little
  Kompositör: Ulf Nilsson
  Bolag: Universal Music
 • 21.45
  Eurythmics - There Must Be An Angel (Playing With My Heart)
  Album: Greatest Hits
  Kompositör: Annie Lennox, David A Stewart
  Bolag: Rca
 • 21.55
  Salem Al Fakir - Roxy
  Album: Astronaut
  Kompositör: Salem Al Fakir
  Bolag: Virgin
 • 22.15
  Toto - Hold The Line
  Kompositör: David Paich
  Bolag: Columbia
 • 22.29
  Timbuktu - Inte Stor Nog
  Album: Inte Stor Nog
  Kompositör: Måns Asplund, Georg Riedel
  Bolag: Emi
 • 22.50
  Patti Smith, Lenny Kaye, Jay Dee Daugherty - April Fool
  Album: April Fool
  Kompositör: Patti Smith
  Bolag: Sony
 • 23.11
  Shania Twain - You're Still The One
  Album: You're Still The One
  Kompositör: John Lange, Shania Twain
  Bolag: Mercury
 • 23.31
  Lisa Miskovsky - Coming On Strong (Radio Edit)
  Album: Coming On Strong
  Kompositör: Lisa Miskovsky, Berent Moe
  Bolag: Sony
 • 23.38
  George Benson - Give Me The Night
  Album: Give Me The Night
  Kompositör: Rod Temperton
  Bolag: Warner Bros
 • 23.57
  Agnetha Fältskog - When You Really Loved Someone
  Album: When You Really Loved Someone
  Kompositör: Jörgen Elofsson
  Bolag: Universal Music