Städhistoria: Från lortiga köksgolv till slottets skinande silver

25 min
"Människor har alltid delat upp sin värld i rent och orent, kultur och natur".

Det säger etnologen Gillis Herlitz som är en av personerna du möter i veckans Rena Rum där vi denna gång tar ett kulturhistoriskt grepp om städningen. Hur städade man förr i tiden och hur vårdar vi saker så vårt arv lever vidare?

Vi tar dig med på en resa bakåt i tiden som startar på småböndernas golv i det svenska bondesamhället i början av 1800-talet. Då var hemmet inte särskilt skilt från ladugården och ting som barnbajs, kodynga och jord faktiskt välkomna eftersom de tätade till golvspringorna.

Kvar i dåtiden kliver vi också in överklassens rum. På den småländska herrgården Huseby Bruk träffar Rena Rums Niclas Albertsson husfru Lisbeth Eriksson som möter honom med en exklusiv vippa av strutsfjädrar i högsta hugg. Med bomullshandskar, pannlampa, vinkorkar och kramar ser hon till att de runt 8000 föremålen i slottets 32 rum mår bra och lever kvar. Följ med henne och Niclas på en rundtur genom slottet och i svensk städhistoria!

HUR STÄDAR DU? Lisbeth Eriksson på slottet i Huseby använder allt från kramar till vinkorkar. Vad har du för tips på hur man får det riktigt rent hemma? Mejla renarum@sverigesradio.se, kommentera eller använd hashtaggen #renarum på de sociala medierna!

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    The Dark Flowers, Helicopter Girl - Candle Is The Ring
    Album: Radioland
    Kompositör: Jackie Joyce, Paul Statham
    Bolag: Lojinx