Claude Montana – från rampljus till rännsten, och tillbaka igen?

54 min
Under 1980-talet var Claude Montana (1949-) ett av det franska modets vassaste namn som gjorde sig känd för knivskarpa silhuetter, breda axlar och mjukt skinn. Han införde läder i både vår- och höstkollektionerna och fick genom sin snillrika design skinnplagg att kännas och se ut som exklusiva textiler. Hans modeller var alla långbenta glamazoner som gled fram längs catwalken. En Montanakvinna tjafsade man inte med. Claude Montana var kort sagt en firad stjärna på modehimlen. Men han lyckades sätta krokben för sig själv och föll ner i glömska. Tills idag.

Tillsammans med modeskaparna Thierry Mugler och Jean-Paul Gaultier var Claude Montana med om att modernisera den gamla franska modetraditionen, bland annat genom att blanda in element från subkulturer. Claude Montana lånade friskt från gaykulturens hårda killar i kepsar och chaps som flirtade med olika maktuniformer. Somliga fattade galoppen, andra gjorde det inte och anklagade Montana för att använda sig av obehagliga symboler för polisstater. Om hur den svenska polisens kläder håller på att utvecklas berättar vi mer om i programmet.

Vi berättar förstås även mer om Claude Montana och hans karriär som gick i stöpet, men som kanske, kanske är på väg tillbaka. Han dök i alla fall upp i somras då hade gjort ett litet gästspel hos den franske designern Eric Tibusch. Fast det som fick de flesta att förvånat säga ”kvack” var kanske hans fejs. Det står knappat att känna igen efter många, och inte helt lyckade, plastikoperationer. Manlig fåfänga kan vara ett känsligt ämne, men inte för den svenska frisören Roger Morgan. Han tillhör samma generation Claude Montana, men har ett lite mer avslappnat förhållande till sitt åldrande. Även om han i likhet med Montana ogärna lämnar hemmet osminkad och valt att försöka bevara sin ungdom genom plastikkirurgi. Om hur han resonerar får vi också höra. 

1993 förvånade Claude Montana omvärlden med att gifta sig med en kvinna. Då gängade han sig med den amerikanska modellen Wallis Franken, som varit hans vän och musa under många år. Det var inte lyckat. Han misshandlade henne fysiskt och psykiskt och hon valde att tre år senare ta sitt liv genom att kasta sig ut genom ett fönster i parets gemensamma våning i Paris. Om detta har han aldrig talat.

Vi har även besökt kvinnofängelset Hinseberg där de intagna syr kläder, som sedan säljs vidare till andra anstalter.

Veckans gäst är Lotta Lewenhaupt, författare och modejournalist.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Angelika Köhlermann - Where You Are
    Album: Donde Vas
    Kompositör: Anne Laplantine
    Bolag: Tomlab