Historiska romaner och författarna! Gunnar Bolin leder samtal från Bokmässan

42 min
Hur drabbas man av en särskild period, händelse eller person och hur skapar man en läsvärd historia av historien? Hör författarna Jan Guillou, Therése Söderlind, Gabriella Håkansson, Fredrik Sjöberg och Jesper Högström i ett samtal om vinsten och vådan av att använda historien som inspiration och fond i romanskrivandet.

Att romaner med historisk bakgrund lockar många läsare vet vi, minns bara böckerna av Vilhelm Moberg, Agneta Pleijel, PO Enquist, Carina Burman, Per Anders Fogelström, Olov Svedelid, Alice Lyttkens, och Jan Guillou - och detta är då bara några av alla svenska författare som skrivit med historia som källa.

Höstens utgivning rymmer också nya alster, mycket omtalade är redan Gabriella Håkanssons tegelstensroman Aldermanns arvinge, Jan Guillous Mellan rött och svart och Kjell Westös Hägring 38, som utspelar sig på 30-talet strax innan världskriget bryter ut.

Men hur är det - varför ger inte alltid intressant historia en läsvärd roman? Vilka knep och genvägar finns det och vilka är de vanligaste fallgroparna? Och hur översätter man egentligen en engelsk roman om som är skriven på 2000-talet, men som utspelar sig på 1500-talet? Hör författarnas diskutera i ett direktsänt program från Sveriges radios scen på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.