BH-strejken på Hinseberg

18 min
Säkerhetsnivån på fängelserna har fått en udda konsekvens på kvinnoanstalten Hinseberg. Minst två gånger om dagen måste internerna klä av sig - för att Kriminalvårdens egna BH:ar fastnar i metalldetektorn. Men Ella Carlqvist vägrar. Det leder till slut till ett mindre uppror på anstalten. I Verkligheten ikväll hör du hennes berättelse om händelserna innanför murarna.

Ella Carlqvist har nu muckat från anstalten, men berättar sin version av händelserna som utspelar sig hösten 2012.

Hon har suttit i snart 4 år nu. Ella går en platssättarutbilding på fängelset som ger henne möjlighet att få en lärlingsplats när hon kommer ut. Men för att komma till sitt arbete måste hon när hon går ut passera en metalldetektor. Två gånger per dag, när hon ska äta lunch och när hon ska till sin cell. 

Men här är twisten. Kriminalvårdens egna BH tjuter i metalldetektorn. Ella och de andra internerna måste därför ta av BH:n minst två gånger om dagen. 

Ella löser detta först genom att istället bära den enligt henne obekväma tilldelade sport-BH:n, som inte fastnar i metalldetektorn. Men en dag får hon nog.

Ella bestämmer sig för att istället testa systemet. Hon har helt enkelt på sig sin vanliga BH och vägrar klä av sig. Flera dagar i rad blir hon istället helkroppsvisiterad, blir ombedd att klä av sig naken av speciell tillkallad personal.

Så småningom kommer flera medfångar att även de vägra. De BH-strejkar. Ella hamnar på isolering och förflyttas till en annan anstalt, något som hon menar har att göra med BH-händelserna.

I Verkligheten hör du historien enligt Ella. Anstaltschefen Britt-Marie Johansson medverkar också och svarar på kritiken och anklagelserna om BH:n, visiteringsprocedurerna och att det skulle handla om trakasserier.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Gyptian, Angela Hunte - Vixen
  Album: Vixen
  Kompositör: Arden Altino, Jerry Duplessis, Windel Edwards, Winston Riley
  Bolag: Vp
 • 18.13
  King Krule - Easy Easy
  Album: Easy Easy
  Kompositör: Archy Marshall
  Bolag: 4 Ad
 • 18.26
  Ms Mr - Think Of You
  Album: Secondhand Rapture
  Kompositör: Ms Mr
  Bolag: Columbia