Vassa stygn – samiska konstnären Britta Marakatt Labba broderar samtidskritik

44 min
När skotten föll på Utöya i Norge för över två år sen kände Britta Marakatt-Labba, konstnär i Övre Soppero, att hon måste brodera en bild. Likadant känner hon när gruvbolagen gräver upp hennes Sapmi på jakt efter jordens skatter. Hon har ena foten i de samiska myterna, i naturen och den andra i brännande politiska ämnen. Och hennes bilder delas nu för fullt på sociala medier.

Vid första anblicken säger folk ”ohh, så vackert” om Brittas broderier, för att de är så skira och poetiska. Sen tittar de lite närmare och upptäcker att det kanske inte är så vackert när allt kommer omkring. Eller det finns en inte alltid så vacker verklighet bakom stygnen.

Britta Marakatt-Labba broderar sin samtid, men låter historien och myterna ta lika stor plats som nutida händelser. Med hjälp av textila fynd bland samiska släktingar skapar hon ett tidsspann mellan andra världskrigets nazism och dådet på Utöya. När protesterna var som störst vid provbrytningarna efter järnmalm utanför Jokkmokk i somras delades hennes 30 år gamla bild Kråkorna på sociala medier, en politisk bild, lika aktuell idag som då. En spetssjal från Cuba bildar gruvdamm på ett annat broderi.

Och de samiska gudinnorna beskådar människornas framfart. De underjordiska vill förmedla sin klokskap, om vi bara hade tid att stanna upp och lyssna, säger Britta. Själv stannar hon upp och lyssnar till sina tankar när hon sitter i veckor med sina broderier. Däremellan far hon mellan olika länder och städer för att leda kurser och ställa ut.

Helene Alm har varit hemma hos Britta Marakat-Labba i Övre Soppero och druckit kaffe. Och de har åkt bil tillsammans till årets upplaga av konstbiennalen i Lofoten där hon ställer ut sitt verk "Händelser i tid" som handlar om dödskjutningarna på Utöya 2011.

Producent Cecilia Blomberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Sofia Jannok - Gahkkor
  Album: White
  Kompositör: Sofia Jannok
  Bolag: Dat
 • 14.08
  Adjagas, Sigrun Eng - Dolos Biekkat
  Album: Manu Ravdnji
  Kompositör: Håkon Gebhardt, Andreas Mjös
  Bolag: Trust Me Records
 • 14.18
  Brita-Stina Sjaggo, Sandra Marteleur, Thorbjörn Jakobsson, Gunnar Idenstam, Jonas Sjöblom - Poem
  Album: Jukkaslåtar
  Kompositör: Gunnar Idenstam
  Bolag: Bis