Metamaterialen som skruvar med verkligheten

20 min
Böja ljusstrålar, bromsa ljudvågor och trolla bort värme. Allt detta kan man göra med så kallade metamaterial som är ett av årets heta nobelpriskandidater i fysik. Intresset är stort och antalet forskargrupper som forskar på metamaterial växer exponentiellt. I år kommer också de första kommersiella produkterna baserade på metamaterial.

 Metamaterial nämns oftast i samma andetag som Harry Potter och hans osynlighetskappa. En av upptäckarna av metamaterial, John Pendry, teoretisk fysiker vid Imperial College London, avslöjar också att den första presentationen av möjligheten att med hjälp av metamaterial bygga en yta som leder fotoner runt ett objekt, alltså en osynlighetskappa, var en medveten strategi för att fånga medias uppmärksamhet. Ett knep som visat sig mycket effektivt.

 Men bortanför Harry Potter-rubrikerna har metamaterial nu börjat komma till användning i mer vardagliga tillämpningar. En av forskargrupperna som arbetar på det här finns vid Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland där vi får träffa doktoranden Robert Schittny.