Cindy Sherman – konstnären som håller upp en modets skrattspegel

54 min
Cindy Sherman (1954 -) är inte bara en av världens mest respekterade samtida konstnärer. Hon är också den som mest, bäst och konsekvent har använt sig av kläder och smink - ja, mode - i sitt arbete. Och sig själv. Långt före dagens ”selfie”-trend använde hon sig själv som modell för att undersöka vem man är, vem man vill vara - och vem man förväntas att vara, inte minst som kvinna. Fast det är förstås inga smickrande bilder hon tar, tvärtom. Och hon själv är inte det viktigaste i bilderna. I veckans STIL tittar vi närmare på Cindy Sherman och hennes utforskande av identitet med hjälp av kläder och kosmetik.

Cindy Sherman växte upp i New York då populärkulturen tog fart på allvar och kände snabbt att måleri inte var något för henne. Istället blev kameran hennes verktyg, liksom hennes kropp. Få bemästrar konsten att klä ut sig till oigenkännlighet som Cindy Sherman, vars privata look är helt underordnad. Istället tar hon porträtt tar av sig själv, utklädd till olika karaktärer.

Hon har gestaltat tillknäppta sekreterare, solstekta överklasskvinnor, frasigt permanentade high schooltjejer och övermejkade modebrudar. Hon har intagit porrposer stirrandes ut i intet, burit nakenkostymer, riddarrustningar och klätt ut sig till renässanskvinnor som de såg ut på porträtt av gamla målarmästare, nästan. Effektivt vrider hon till perspektiven, och får betraktaren att stanna upp och fundera på vad det egentligen är man ser på. Hon ger inga ledtrådar i form av titlar, utan det är fritt fram för betraktaren att låta den egna fantasin gå på högvarv. Låt säga som så här – få har tråkigt på en utställning av Cindy Sherman. Och hon säger att ett av hennes mål var att skapa konst som vem som helst kunde se på ”utan att läsa på”.

Samma sätt att använda sig av klichéer och skruva till dem använder hon i sina uppdrag för olika modehus som Marc Jacobs och Balenciaga. Den inställningen har hon aldrig tullat på. Modemärkena i sig har alltid fått stå tillbaka för den historia som Cindy Sherman vill berätta. Något som modevärlden uppenbarligen inte haft något emot. Cindy Sherman omfamnas av den – hur mycket, och hårt, hon än piskar den.

I veckans program berättar vi mer om Cindy Sherman och kläder. Vi tar dessutom en titt på en annan typ av porträttfotografi som aldrig verkar gå ur tiden – skolfotot. Vi har dessutom pratat med den kanadensiska fotografen Hana Pesut som också arbetar med förvandlingar. Switcheroo heter den pågående fotoserie som hon har skapat. Konceptet är lika enkelt som det är effektfullt: hon tar porträttbilder av par som byter kläder med varandra. Och så berättar vi historien om hur det svenska paret Marie Louise och Kenneth Eklöf Boreman plötsligt fick en nyckel till en vind där en hel skatt av kläder gömde sig.

Veckans gäst är Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet och en av curatorerna till den stora utställningen Untitled Horrors med Cindy Shermans verk som visas på Moderna museet mellan den 19 oktober fram till den 19 januari 2014.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Mulatu Astatke - Mascaram Setaba
    Album: New York Addis London
    Kompositör: Trad Från Etiopien
    Bolag: Strut