Har vi debatterat fel rasism hela tiden?

44 min
Efter Dagens nyheters avslöjande om hur Skånepolisen har registrerat romer konstaterade Maciej Zaremba på tidningens kultursida att nu har vi ett exempel på strukturell rasism som är värt att debattera. I samma artikel avfärdade han tidigare debatter om barnboksillustrationer och namn på glassar som något som stulit fokus från de verkliga problemen. I Nya Vågen frågar vi oss om det verkligen är så att slaget om symbolerna har gjort oss blinda för strukturerna?

Och vinner debatten något på att vi pratar i termer som ras? Medverkar gör Maciej Zaremba, kulturjounalist på Dagens Nyheter, Qaisar Mahmood, författare och debattör, och Tobias Hübinette, forskare vid Mångkulturellt centrum i Botkyrka.

Parsifal blev Richard Wagners sista opera. Nu sätts den upp av Kungliga operan i Stockholm i samband med 200-årsjubiléet av Wagners födelse. Flera stora stjärnor medverkar i uppsättningen. Vi skickade musikkritikerna Per Feltzin, Ella Petersson och Eric Schüldt för att se den och skickade dessutom med frågan om vad de tror om planerna på en ombyggnad av Kungliga operan, en miljardsatsning som kulturministern presenterade nyligen.

Dessutom avslutar vi med att Nya Vågen ju själv har blivit föremål för debatt. Kritiska röster har höjts mot nedläggningen av programmet. Någon av våra chefer svarar på det och berättar hur det är tänkt.

Programledare: Anderas Lindahl
Producent: Thorbjörn Karlsson
Reporter: Morris Wikström