Så funkar Higgs-partikeln

19 min
Den 4 juli 2012 går till historien som dagen då de slutgiltiga bevisen på att man funnit Higgs-partikeln presenterades för världen. Fysiker har letat efter den sedan 1960-talet och detta var utan tvekan förra årets största vetenskapliga händelse. I tisdags stod det också klart att fysikerna Peter Higgs och Francois Englert belönas med Nobelpris för teorierna som lett fram till genombrottet. Men vad är en Higgs-partikel och hur påverkar den oss?

 Förra sommaren fick fysikerna på forskningscentret CERN utanför Genève höra talespersonerna för experimenten Atlas och CMS berätta om belägg för en ny partikel. Jublet och applåderna ville aldrig ta slut. Mer jubel blev det när de fick reda på att det blir Nobelpris för det som populärt kallas Higgs partikel.

 Nu har forskarna haft tid på sig att förfina sina undersökningar och ta reda på mer om Higgs-partikelns egenskaper. De har mycket mer data än de hade sommaren 2012 och hittills stämmer allting med vad teorierna förutsade om Higgs. Man kan nu passa in partikeln i standardmodellen för hur universum är uppbyggt och komma ett steg vidare mot att ta reda på vad mörk materia egentligen är för något.

När presskonferensen där tillkännagivandet av årets fysikpris blev så försenad att vi inte hann få reda på vilka pristagarna var innan programtiden tog slut, innebar det också att vi inte fick chans att prata Higgs på riktigt. Därför sänder vi ett Vetandets Värld från i våras som vår dåvarande medarbetare Maria Gunther-Axelsson gjorde och som är en liten grundkurs i vad Higgspartikeln är och hur den funkar.